Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) krijgt uitvalsbasis in Brussel

Het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) uit Gent en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) slaan de handen in elkaar en brengen de artistieke opleiding naar Brussel.

Het HISK heeft in Gent een stevige reputatie opgebouwd als een organisatie die beeldende kunstenaars, die al een masteropleiding achter de rug hebben, via een tweejarig programma verder begeleidt naar een artistieke carrière. Geselecteerde kunstenaars krijgen van het HISK een atelier en werkplaatsen ter beschikking en krijgen administratieve en logistieke ondersteuning. Daarbij doorlopen zij een pedagogisch parcours met nationale en internationale gastdocenten, workshops, open studiedagen, studiereizen en gezamenlijke projecten. Na een afstudeerproject, doorgaans een tentoonstelling, ontvangen de laureaten een gegeerd getuigschrift. Het HISK is de enige instelling in België die een dergelijk postgraduaat aanbiedt. 

Het VGC-college heeft vandaag, op voorstel van de collegeleden Pascal Smet, bevoegd voor Cultuur, en Sven Gatz, bevoegd voor Onderwijs, beslist met het HISK samen te werken en het instituut een subsidie toe te kennen van 185.000 euro.

Hiermee krijgt het HISK een Brusselse uitvalsbasis, in de voormalige Gossetfabriek in Sint-Jans-Molenbeek. Dank zij de subsidie kan het HISK een ruimte verbouwen en inrichten tot een multifunctionele ruimte met ateliers, werkplaatsen, event- en tentoonstellingsruimte.

Daarnaast wordt deze nieuwe ruimte ter beschikking gesteld van professionele kunstenaars, kunst- en cultuurorganisaties, de Nederlandstalige academies beeldende kunsten en de instellingen hoger onderwijs in Brussel.

“We zijn blij met de uitbreiding van HISK naar onze hoofdstad”, zegt Pascal Smet. “Afgestudeerde kunstenaars krijgen via dit project een extra duw in de rug én we zorgen voor extra en hoognodige atelierruimte. De expo- en maakruimtes zullen ook toegankelijk zijn voor andere Brusselse kunstenaars en cultuurorganisaties. Dat het HISK in goed gezelschap van Needcompany en Peeping Tom een plek inneemt in het Gosset gebouw is de kers op de taart. De oude fabriek wordt stilletjesaan een mengelmoes waar creatievelingen kunnen openbloeien en groeien. Zo zetten we Brussel als internationale kunstenstad nog meer in de kijker.”
 “Met de komst van het HISK doen onze Brusselse academies beeldende kunsten en het hoger kunstonderwijs een gouden zaak: de komst van het prestigieuze HISK naar de Molenbeekse Gossetfabriek zal onze Brusselse talentvolle leerling-kunstenaars niet alleen een uitstekende werk- en leerruimte bezorgen maar hen ook inspireren om zich verder artistiek te ontwikkelen”, aldus Sven Gatz.
"Dankzij de investeringssubsidie van de VGC kan het HISK zijn werking verder ontplooien in Brussel op de Gosset-site en mee een speler zijn in de hedendaagse kunstscène waar onze hoofdstad een belangrijke rol in speelt", zegt professor Willem Elias, voorzitter van de raad van bestuur van het HISK. "We zijn bovendien ook citydev.brussels dankbaar dat we kunnen gehuisvest worden op hun site. De ruimte biedt immers heel wat mogelijkheden en alvast kansen aan onder meer jonge getalenteerde Brusselse kunstenaars om hun plek in de stad op te eisen.”
Story image

Foto: HISK studio Nelleke Cloosterman, photo©Diego Lama 

Perscontacten:

Eva Vanhengel Woordvoerder / porte-parole

Reine Nkiambote, woordvoerder minister Pascal Smet
[email protected]
​+32 (0)490 13 86 79

Willem Elias, voorzitter HISK
[email protected]

Michaël Goris, bestuurslid HISK
[email protected]
​0494 84 66 79

Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel