Werf Nederlandstalig scholencomplex van start in Laken

Deze ochtend werd in Laken symbolisch de eerste fase ingeluid van de bouw van het nieuwe scholencomplex ‘Mutsaard’ en dit in aanwezigheid van Vlaams minister Ben Weyts, Brussels minister Sven Gatz, burgemeester Philippe Close en schepenen Ans Persoons en Arnaud Pinxteren.

Met de sloophamer in de hand werd de afbraak van enkele oude gebouwen ingezet en het begin van de werf feestelijk geopend. Het nieuwe schoolcomplex opent de deuren tijdens het schooljaar 2023-24 en biedt plaats voor 744 leerlingen en 72 baby’s en peuters. De schoolsite zal onderdak bieden aan de huidige kleuterschool en lagere school Koningin Astrid, Hoofdstedelijk Atheneum Karel Buls en de Gemeentelijke kinderopvang Mutsaard.

Dankzij het nieuwe gebouw zal de Stad Brussel haar capaciteit in het Nederlandstalig onderwijs en Nederlandstalige kinderopvang sterk uitbreiden. We creëren 18 nieuwe plaatsen in de ecocreche en 264 extra plaatsen in het onderwijs: 72 in het kleurter, 120 in het lager en 72 in het secundair.

Het nieuwe gebouw van 10.821m² werd ontworpen door LOW-Architecten en won in 2018 de be.exemplary prijs. Deze prijs wordt uitgereikt door urban.brussels en beloont voorbeeldige bouw- en renovatieprojecten. Het Mutsaardcomplex ontving deze onderscheiding omwille van het energiezuinige karakter en het innovatieve ontwerp, dat er in slaagt dankzij een slim en flexibel ruimtegebruik verschillende scholen samen te brengen op één site. Er werd veel aandacht besteed aan de akoestiek van het geheel. Ook de buitenruimte wordt opgewaardeerd. De twee ondergrondse sportzalen zullen opengesteld worden voor de buurt na de schooluren.

Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs:

Het Nederlandstalig onderwijs in Brussel is kwaliteitsvol en succesvol. Dat succes is mede te danken aan de investeringen die wij in de afgelopen jaren vanuit Vlaanderen hebben gedaan in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. En ook in de komende jaren blijven we investeren. Tot 2022 wordt er meer dan 90 miljoen euro geïnvesteerd in capaciteit. Dat is goed voor 8.200 extra plaatsen in het secundair en basisonderwijs.

Sven Gatz, Brussels minister bevoegd voor Onderwijs en Scholenbouw:

Ik ben zeer verheugd dat we vandaag de start van de bouw van deze nieuwe school in Laken kunnen op gang trekken. We creëren 264 nieuwe plaatsen: 72 in het kleurteronderwijs, 120 in het lager onderwijs en 72 in het secundair onderwijs. Dit scholencomplex komt niet alleen tegemoet aan de stijgende vraag naar plaatsen in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel, maar ook aan de vraag van de buurt naar meer ruimtegebruik. Dit is een mooi voorbeeld van hoe de VGC infrastructuur voorziet voor jong én oud!

Philippe Close, Burgemeester van de Stad Brussel:

Een sterke samenleving wordt gemaakt door sterke burgers, en dat begint bij kwalitatief en duurzaam onderwijs. Investeren hierin is nooit verloren en is daarom ook een van de prioriteiten van het college van de Stad Brussel. Ik ben vandaag zeer tevreden dat we kunnen starten met de bouw van deze nieuwe Nederlandstalige school. Deze zal ervoor zorgen dat 264 nieuwe leerlingen naar school kunnen en zal zo de nood aan schoolplaatsen in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel gedeeltelijk opvangen.

Ans Persoons, Brussels Schepen voor Nederlandstalig onderwijs:

De Stad Brussel creëert deze legislatuur meer dan 700 extra plaatsen in het Nederlandstalig onderwijs. Deze enorme capaciteitsuitbreiding in het Nederlandstalig Stedelijk onderwijs van de hoofdstad is ongezien. Deze inhaalbeweging was nodig, want het Nederlandstalig onderwijs blijft heel populair bij de Brusselaars. Het Mutsaardcomplex is goed voor 264 extra plaatsen, de nieuwe basisschool in de Zennestraat voor 240 en de uitbreiding van de Droomboom voor 224 nieuwe plekken.   

Arnaud Pinxteren, Brussels Schepen van het Jonge Kind:

Dit project is een kans om meer Nederlandstalige kinderopvangplaatsen aan te bieden voor de allerkleinsten, en hen tegelijkertijd een betere opvang aan te bieden met een toekomstige ecocrèche en zijn gezonde leefomgeving, zijn lokale, biologische en seizoensgebonden voeding, en dat alles in een gebouw met hoge energie-efficiëntie. De integratie van deze ecocrèche in een scholencomplex zal ook een vlottere en coherentere onderwijstransitie voor de kinderen mogelijk maken.

Lydia Mutyebele Ngoi , Brussels Schepen van Openbaar Patrimonium

Wij zijn verheugd met de lancering van dit project, dat eens te meer bijdraagt tot de ontwikkeling van ons Brussels openbaar erfgoed. Dit project, dat tot doel heeft het onderwijsaanbod in Brussel te versterken, past ook in een duurzame ontwikkelingsaanpak dankzij het beheer van het gebouw en zijn energieverbruik, met respect voor zijn natuurlijke omgeving. Door zijn architecturale stijl en compactheid is dit nieuwe scholencomplex aantrekkelijk en biedt het de mogelijkheid om deze buitenruimtes te verbeteren door ruimtelijke flexibiliteit.

De Stad Brussel ontving voor de bouw van dit nieuwe scholencomplex financiële ondersteuning van de Vlaamse Overheid (10 miljoen via AGION) en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (3 miljoen). De totaalkost van deze nieuwbouw bedraagt 20 miljoen euro. Dankzij de be.exemplary prijs ontving de Stad Brussel een extra 400.000 euro voor de bouw van de school.

De werken duren van 18 januari 2021 tot en met oktober 2023. Tijdens de werf krijgen enkele klassen van de Koningin Astrid school les in tijdelijke containers aan de overkant van de Mutsaardlaan. Dankzij deze ingreep kan de werfperiode beperkt worden tot twee in plaats van vier jaar.

 

Eva Vanhengel Woordvoerder / porte-parole, Kabinet van Minister Sven Gatz

 

Nederlandstalig Onderwijs
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel