VGC investeert meer dan 8 miljoen in renovatie COOVI-campus

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) investeert 8.200.000 euro in de renovatiewerken aan gebouw 3 gelegen op de COOVI-campus in Anderlecht. Op deze campus wordt beroeps- en technisch secundair onderwijs gegeven in de richtingen hotel, keuken, restaurant, bakkerij, slagerij en tuinbouw. ​

Het gebouw 3 op de COOVI-campus dateert van 1949 en is aan renovatie toe. De investering dient voor het aanpassen van dit gebouw naar de huidige normen voor schoolgebouwen op vlak van energie, veiligheid en onderwijs. Ook de gevel wordt gerenoveerd. Voor deze werken zal de gebouwschil zo goed als mogelijk behouden blijven om de eenvormigheid van de bestaande gebouwen op de site te respecteren. Ook voor de vernieuwing van de binnenruimte wordt het unieke karakter van het gebouw gerespecteerd.

De herinrichting van gebouw 3 omvat de uitbouw van flexibele leslokalen, studieruimtes, polyvalente ruimtes en labolokalen. De infrastructuur is maximaal afgestemd op de noden van de verschillende onderwijsvormen die aangeboden worden op de site. De multifunctionele ruimtes laten toe om overdag, ’s avonds en tijdens het weekend flexibel onderwijs te organiseren. Het gebouw zal na de renovatie volledig toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers.

In het bijgebouw wordt de bestaande turnzaal opgefrist en komen er extra kleedruimtes. De verbinding met de naastgelegen koffie- en restaurantzone zorgt ervoor dat de turnzaal ook kan ingezet worden als polyvalente ruimte. De koffie- en restaurantzone kan worden gebruikt als rust- en ontmoetingsplek en ook als aanvulling op de ‘leer-infrastructuur’. Er komt ook een oefenwinkel voor de leerlingen van het Centrum Leren en Werken Castor.

“Met deze ingrijpende renovatie en vernieuwing van de COOVI-campus zorgen we voor een grondige verbetering van de infrastructuur voor deze beroemde school. Momenteel volgen er 285 leerlingen de lessen in het secundair onderwijs, naast meer dan 1.300 cursisten van het Centrum voor Volwassenenonderwijs Brussel en 80 cursisten van het Centrum Leren en Werken Castor. De afgestudeerden aan deze campus zijn zeer gegeerd op de arbeidsmarkt”, zegt minister Sven Gatz, in het College van de VGC bevoegd voor Nederlandstalig onderwijs en Scholenbouw.
“We zijn de VGC zeer dankbaar voor de extra investering in de renovatie van campus COOVI. De bijzondere architectuur van deze site laat ons toe om een verregaande samenwerking tussen het secundair onderwijs, volwassenonderwijs en duaal leren te organiseren. Dankzij de nieuwe investeringen kunnen we de verschillende opleidingen voeding, wetenschap en biotechniek met elkaar in verbinding brengen. Daarnaast creëren de multifunctionele ruimtes nieuwe mogelijkheden voor werkplekleren wat onze leerlingen helpt om versterkt de arbeidsmarkt te betreden”, zegt Jurgen Wayenberg, algemeen directeur GO! Scholengroep Brussel.

De renovatiewerken starten in de zomer van 2021 en de afwerking is voorzien in het voorjaar van 2023.


Over de COOVI-site

De oorspronkelijke gebouwen op de COOVI-site dateren van 1948. De architecten waren Michel Pollak – bekend van de Villa Empain - en Antoine Courtens, architect van Palais de la folle chanson in Elsene/Ixelles. De stijl is modernistisch maar met flamboyante referenties naar de art deco

De COOVI-site omvat 4 GO!-instellingen van Scholengroep Brussel, goed voor een kleine 2.500 leerlingen en cursisten. Naast de secundaire school en het CVO is er een autonoom internaat (o.a. in de villa) en Centrum Leren en Werken Castor (deeltijds beroepsonderwijs en duaal leren) .

Verder maken ook de geklasseerde Elishouthoeve en de keukentoren van COOVI, zichtbaar vanop de ring, deel uit van de site. Naar de toren loopt een Walk of Fame, een geplaveid pad met tegels met daarop namen van bekende alumni zoals TV-koks Felix Alen en Sofie Dumont en groentenchef Frank Fol.


Story image
Peter Dejaegher Woordvoerder / porte-parole a.i.

 

 

Nederlandstalig Onderwijs
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel