Veel interesse voor vierde infobeurs voor zij-instromers in het onderwijs

Veel interesse voor vierde infobeurs voor zij-instromers in het onderwijs

Gisteren organiseerde de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) voor de vierde keer de infobeurs ‘Word leerkracht in Brussel’. Nieuwsgierige kandidaten kregen antwoorden op hun vragen over een job in het onderwijs.

Op deze infobeurzen vinden potentiële zij-instromers – dat zijn mensen met ervaring buiten het onderwijs - alle informatie over de educatieve opleidingen in Brussel, over flexibele en alternatieve opleidingstrajecten en over de administratieve voorwaarden (loon, anciënniteit, diplomavereisten) bij een overstap naar het onderwijs. Vertegenwoordigers van de hogescholen en universiteiten, het Vlaamse Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI), het Brusselse Actiris en de Vlaamse VDAB, de Leerwinkel en de begeleiders van de VGC stonden opnieuw klaar om vragen van de deelnemers te beantwoorden. Verschillende schoolbesturen van de Brusselse scholen lichtten er hun openstaande vacatures toe.

Op de beurs kregen deelnemers informatie over de subsidies voor zij-instromers, die de VGC vorig jaar lanceerde. De eerste subsidie garandeert de terugbetaling van het studiegeld, voor potentiële nieuwe leerkrachten, als ze de komende 5 jaar in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel les geven. De tweede subsidie van de VGC zorgt er voor dat scholen lesuren vrij kunnen roosteren voor hun zij-instromers, zodat zij extra studietijd krijgen en zo hun slaagkansen verhogen. Een win-win voor het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. Deze startende leerkrachten bieden immers directe versterking aan de Brusselse schoolteams.

Kandidaat zij-instromers in Brussel kunnen voortaan ook terecht bij consulent

“De interesse voor de infobeurs blijft groot”, zegt de initiatiefnemer voor de beurs, Brussel minister Sven Gatz. “We kregen 155 reservaties binnen voor geïnteresseerde kandidaten waarvan er 80 effectief aanwezig waren. Onder hen waren er 49 afkomstig uit Brussel. Wie er niet bij kon zijn, wordt nog gecontacteerd door de administratie. Nieuw is bovendien dat wie zij-instromer wil worden,  kan rekenen op de persoonlijke begeleiding door een consulent. Deze consulent neemt potentiële zij-instromers bij de hand en begeleidt hen naar een nieuwe job in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel.”

Gisteren vond de infobeurs in Brussel al voor de vierde keer plaats. Deze en vorige edities werden positief onthaald door zowel de deelnemers als de standhouders. De deelnemers gaven aan dat ze de antwoorden kregen die ze zochten en de standhouders waren tevreden over de opkomst. De Brusselse schoolbesturen wisten tijdens de vorige beurs al een aantal nieuwe leerkrachten te strikken, en daarmee hun vacatures in te vullen. En zo vinden steeds meer mensen de weg naar een fijne carrière voor de klas.

​Meer info: www.leerkrachtbxl.be - leerkrachtbxl@vgc.be

Peter Dejaegher Woordvoerder / porte-parole a.i.
Story image
Story image
Story image

 

 

 

 

Nederlandstalig Onderwijs
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel