‘Van kabas tot rugzak’ – expo over 200 jaar Nederlandstalig onderwijs in Brussel

Het Archief en Museum voor het Vlaams Leven te Brussel (AMVB) organiseert volgend jaar een belevingstentoonstelling over de geschiedenis en evolutie van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. Om het project te realiseren, krijgt het AMVB 150.000 euro van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC).

Het AMVB houdt de archieven bij van het Nederlandstalig leven in Brussel en organiseert activiteiten om de collectie te ontsluiten voor een groter publiek. Nu de eerste Nederlandstalige school 200 jaar geleden opgestart werd, organiseert het AMVB met de steun van de VGC een tentoonstelling die de evolutie van het Nederlandstalig onderwijs en het onderwijsbeleid in Brussel in beeld brengt.

Tijdens de tentoonstelling kunnen jongeren en volwassenen het Nederlandstalig onderwijs in Brussel van de afgelopen tweehonderd jaar beleven. Het AMVB dompelt bezoekers onder in verschillende tijdsperiodes en laat hen aan den lijve ondervinden hoe het Nederlandstalig onderwijs er toen uitzag.

De tentoonstelling wordt ingericht als vier klassen uit vier periodes met (levende) getuigenissen. De basis zijn de archieven en collectie van het AMVB zelf, maar ook andere collecties komen aan bod. Voor de uitwerking en productie van de tentoonstelling werkt het AMVB samen met een professioneel communicatiebureau. Voor scholen wordt er een lespakket uitgewerkt in samenwerking met het Onderwijscentrum Brussel.

Brussels minister Sven Gatz, in de VGC bevoegd voor Nederlandstalig onderwijs: “Ons  Nederlandstalig onderwijs heeft in Brussel in 200 jaar een hele lange en bewonderenswaardige weg afgelegd. Vandaag is het uitgegroeid tot onderwijs van topkwaliteit, waar de vraag het aanbod overtreft, met talrijkere en veeltaligere leerlingen, met meer scholen waar meer uitstekende leerkrachten les geven, ondersteunen en zelf ondersteund worden. En dat meestal ook nog in een goede en vaak aantrekkelijke infrastructuur die openstaat voor het buurtleven. Ik kijk ernaar uit om bij dit stuk Nederlandstalige Brusselse geschiedenis nog eens te mogen stilstaan en het te herbeleven.”

Door de coronamaatregelen werd de opening van de tentoonstelling uitgesteld. ‘Van kabas tot rugzak’ zal vanaf november 2021 te zien zijn in gemeenschapscentrum De Markten in Brussel.

Story image
Eva Vanhengel Woordvoerder / porte-parole
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel