‘Teach for Brussels’ - Verander van job en word leerkracht in Brussel

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) investeert 100.000 euro in een nieuwe deelwerking van de vzw Teach for Belgium, waarbij zij-instromers – mensen met een job buiten het onderwijs – aan de slag kunnen als leerkracht in het Nederlandstalig secundair onderwijs in Brussel. Dat heeft minister Sven Gatz beslist, die in het college van de VGC bevoegd is voor Onderwijs.

“Net zoals in Vlaanderen, kampt ook het Nederlandstalig onderwijs in Brussel met een tekort aan leerkrachten”, zegt Sven Gatz. “Het aantrekken van zogenaamde zij-instromers - mensen werkzaam in de privé of bij de overheid, die de overstap maken naar de job van leerkracht - kan dat tekort aan leerkrachten verminderen. Daarom wordt de werking van de vzw Teach for Belgium uitgebreid.” 

In samenwerking met het Onderwijscentrum Brussel zal de vzw minstens 10 zij-instromers rekruteren en begeleiden om in Nederlandstalige scholen in Brussel les te geven. Over twee schooljaren heen worden pedagogische vaardigheden aangeleerd of opgefrist, deels door vzw Teach for Belgium, deels door het Onderwijscentrum Brussel.

Momenteel zijn er in Vlaanderen en in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel, 136.000 leerkrachten actief. Slechts 1.150 daarvan zijn zij-instromers. In Brussel, met haar meertalige en internationale context, is het aantrekken van deze zij-instromers des te interessanter. Het is daarom ook de bedoeling om overeenkomsten af te sluiten met verschillende beroepssectoren, zoals FEBELFIN.

De zij-instromers die in het Brusselse project stappen, zullen in het algemeen, technisch en beroepsonderwijs ingezet worden in knelpuntvakken zoals STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), Frans en Nederlands. Aan de vzw Teach for Brussels wordt ook gevraagd om een gelijkaardig initiatief mogelijk te maken voor het Nederlandstalig basisonderwijs in Brussel.

 

Story image
Eva Vanhengel Woordvoerder / porte-parole

 

Nederlandstalig Onderwijs
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel