Sven Gatz zet samenwerking tussen media en onderwijs verder

Sven Gatz zet samenwerking tussen media en onderwijs verder

BRUZZKet is een digitaal kinder- en jongerenplatform voor Nederlandstalige en meertalige Brusselse jongeren van 9 tot 13 jaar. BRUZZ lanceerde het in 2018 in nauwe samenwerking met het Onderwijscentrum Brussel (OCB). Op voorstel van minister Sven Gatz zet de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) de samenwerking met BRUZZ verder. Dankzij een subsidie van 74.500 euro kunnen Brusselse ketten ook in 2024 terecht bij BRUZZKet voor mediacontent op maat.

BRUZZ-ket is een platform dat vanuit de leefwereld van jongeren vertrekt en een bijzondere blik werpt op Brussel, met verhalen uit de stad, uit-tips, polls en stellingen, recensies, games, multimediale reportages en nog veel meer.

“Het interactief platform wil niet enkel voor, maar ook van kinderen en jongeren zijn en hen een stem geven als BRUZZKet-reporters. BRUZZKet werkt daarvoor nauw samen met klassen uit het Nederlandstalig onderwijs die zich opgegeven hebben als ‘reporterklas’”, aldus Sven Gatz. “Het is een uniek samenwerkingsproject tussen media en onderwijs dat de klas de kans geeft om zichzelf in de kijker te zetten.”

KLIK: Klas in de Kijker

Met KLIK dagen het OCB en BRUZZKet Brusselse klassen uit.  Zij krijgen doorheen het schooljaar mediawijze opdrachten: ze tonen hun favoriete plekken in de stad, vertellen nieuwsfeiten aan de hand van een stop-motionfilmpje of maken met de klas een toespraak alsof ze voor even minister zijn in Brussel. Het resultaat is steeds te bekijken op BRUZZket.be en vaak ook op sociale media-kanalen (Instagram, TikTok en vanaf 2024 ook YouTube Shorts). Het unieke samenwerkingsproject tussen media en onderwijs dat de klas de kans geeft om zichzelf in de kijker te zetten gaat ondertussen zijn zevende editie tegemoet.

In 2024 worden de klassen die meedoen met KLIK nog meer in de wereld van de journalistiek ondergedompeld: ze starten met een workshop in de klas, gegeven door de vaste BRUZZKet-reporters. De klas krijgt dan meteen haar eerste KLIK-opdracht. Eens de leerlingen met die opdracht klaar zijn, mogen ze die gaan voorstellen op de BRUZZKet-redactie, waar ze meteen ook een rondleiding krijgen. Op die manier kunnen ze veel gerichter vragen stellen tijdens de rondleiding en kunnen ze met de feedback van de redactieleden aan de slag voor hun volgende KLIK-opdrachten.

Neem een kijkje op www.bruzzket.be

Djellal Amil Adjunct woordvoerder/porte-parole adjoint FR, Kabinet van Minister Sven Gatz
Nederlandstalig Onderwijs
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel