Sven Gatz organiseert 3de infobeurs voor zij-instromers

Sven Gatz organiseert 3de infobeurs voor zij-instromers

Op woensdag 25 januari organiseert de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) in opdracht van minister Sven Gatz, die bevoegd is voor het Nederlandstalig onderwijs in Brussel, voor de derde keer de infobeurs ‘Word leerkracht in Brussel’. In het kader van het nijpende leerkrachtentekort, krijgen potentiële zij-instromers antwoord op hun vragen over de overstap naar een job in het onderwijs. Eén van de troeven voor zij-instromers in Nederlandstalige scholen in Brussel, is de terugbetaling van het studiegeld voor wie een educatieve opleiding volgt.

Op de infobeurs vinden potentiële zij-instromers informatie over de educatieve opleidingen in Brussel, flexibele en alternatieve opleidingstrajecten voor zij-instromers en de administratieve voorwaarden (loon, anciënniteit, diplomavereisten) bij een overstap naar het onderwijs. Vertegenwoordigers van de hogeronderwijsinstellingen, de Vlaamse overheidsdiensten, de Brusselse opleidings- en vormingssector en de VGC zullen opnieuw klaarstaan om de vragen van de deelnemers te beantwoorden.

Nieuw dit jaar is dat de deelnemers ook rechtstreeks in gesprek kunnen gaan met vertegenwoordigers van de verschillende inrichtende machten van de Brusselse scholen. Zij zullen ook aanwezig zijn om hun openstaande vacatures aan de gemotiveerde man te brengen.

Opleiding zij-instromers wordt vergoed

Op de beurs zal ook informatie gegeven worden over de terugbetaling van de opleiding voor zij-instromers. Een initiatief dat minister Gatz in november 2022 lanceerde. Zij-instromers die in Brussel voor de klas willen staan, krijgen het studiegeld voor hun educatieve opleiding terugbetaald. Daarnaast kunnen de toekomstige leerkrachten gebruik maken van extra opleidingstijd door een vermindering van hun werkopdracht.

“Al 20 leerkrachten kregen hun studiegeld terugbetaald van de VGC”, aldus minister Sven Gatz. “De volgende 30 aanvragen zijn al in behandeling. Deze zij-instromers volgen een educatieve opleiding in een hogeronderwijsinstelling en zijn ondertussen aan de slag als leerkracht in een Nederlandstalige school in Brussel.”

De infobeurs wordt al voor de derde keer georganiseerd. De vorige twee edities, in januari en juni 2022, werden positief onthaald door zowel de deelnemers als de standhouders. De deelnemers gaven aan dat ze de antwoorden hebben gekregen die ze zochten en de standhouders waren tevreden over de opkomst.

Minister Gatz hoopt via deze beurs weer een aantal mensen te overtuigen om te kiezen voor het onderwijs, om zo mee een antwoord te kunnen bieden op het lerarentekort in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. De infobeurs en subsidies maken deel uit van het actieplan lerarentekort en de campagne #leerkrachtBXL van de VGC.

Praktisch

Infobeurs ‘Word leerkracht in Brussel’

25 januari 2023 – 14-19 uur

VGC – Emile Jacqmainlaan 135, 1000 Brussel

Meer info: www.leerkrachtbxl.be - [email protected]

Eva Vanhengel Woordvoerder / porte-parole, Kabinet van Minister Sven Gatz
Story image
Nederlandstalig Onderwijs
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel