Standard&Poors behoudt rating voor Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Gisterenavond 23 september 2022 maakte de kredietbeoordelaar Standard and Poor’s (S&P) zijn rating bekend voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Die rating is een jaarlijkse evaluatie van de kredietwaardigheid. De kredietbeoordelaar behoudt de vorige AA- rating voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat echter wel de outlook “stabiel” verliest.

Brussels minister van Financiën en Begroting Sven Gatz: “Ik ben tevreden dat de AA- rating standhoudt ondanks deze erg woelige tijden. Niet alleen ondergingen we de voorbije twee jaren een ongeziene gezondheidscrisis. Met de oorlog in Oekraïne en de vluchtelingencrisis die er het gevolg van was, blijven de tijden en de financiële en budgettaire vooruitzichten onzeker. Daarbovenop kwamen immers nog de energiecrisis, een op hol geslagen inflatie en stijgende rentevoeten.”

S&P spreekt niettemin met waardering over de aanpak door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest van de schuld en de beheersbaarheid ervan. Met o.m. de introductie van spending reviews en een volgehouden inspanning in de uitgaven verwacht S&P dat het nog mogelijk is tegen 2024 terug aan te knopen met een begrotingsevenwicht.

“Met bijkomende inspanningen kan de Brusselse regering volgens haar eigen traject van meerjarenbegroting dat evenwicht opnieuw bereiken. Dit is en blijft het kompas dat ik als minister van begroting voor ogen houdt”, aldus nog minister Gatz.
Story image
Eva Vanhengel Woordvoerder / porte-parole, Kabinet van Minister Sven Gatz

 

Financiën en Begroting
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel