Nieuwe basisschool en kinderdagverblijf campus Comenius openen de deuren

Nieuwe basisschool en kinderdagverblijf campus Comenius openen de deuren

VGC creëert extra plaatsen voor basisonderwijs en kinderopvang in Koekelberg

In Koekelberg openen vandaag de basisschool en het kinderdagverblijf van campus Comenius officieel de deuren. Daarmee is de nieuwe campus helemaal afgewerkt. De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) heeft met campus Comenius 1040 nieuwe plaatsen in het Brussels Nederlandstalig onderwijs en een kinderdagverblijf met een capaciteit voor 49 kinderen gecreëerd.

Minister van Nederlandstalig onderwijs Sven Gatz: “Campus Comenius is meer dan een school van de toekomst. Samenwerking met de buurt staat hier hoog op de agenda, met de integratie van de bib, de sporthal, de jeugdvereniging en het gemeenschapscentrum. Met de nieuwe basisschool en het kinderdagverblijf willen we ons inzetten voor de ontwikkeling van kinderen van nul tot dertien jaar. Een ononderbroken ontwikkeling die het mogelijk maakt om hun talenten te ontplooien in omgevingen die daar speciaal op zijn ingericht.”

Elke Van den Brandt, voorzitter VGC-college: “Ik ben erg blij met de 49 extra plaatsen in de kinderopvang. Dit wordt een levendige plek, waar jeugdbeweging, school, de Platoo en het kinderdagverblijf samenhuizen, en op elkaar kunnen inspelen. Dit is geen eindpunt maar een vertrekpunt. De VGC blijft volop investeren in kinderen en jongeren.”

Plaats voor 1089 kinderen en jongeren
De gloednieuwe campus in Koekelberg speelt in op het plaatstekort in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. De campus werd gerealiseerd via een publiek-private constructie, waarbij de VGC instond voor het publieke gedeelte. In september vorig jaar werden de gebouwen van de secundaire school, de bibliotheek, het gemeenschapscentrum, de Chiro en de sporthal al geopend. Vandaag is het de beurt aan de basisschool en het kinderdagverblijf waar nu al 152 kinderen spelen, leren en groeien. Het kinderdagverblijf en de basisschool hebben een capaciteit van respectievelijk 49 en 240 plaatsen. De hele site, die ontwikkeld werd samen met Kaïros nv, biedt ruimte aan 1089 kinderen en jongeren.

Studie en vrije tijd op één campus
Campus Comenius beschikt over 21.628 m2 aan leer- en recreatieruimte. 2700 m2 daarvan is voor de basisschool en het kinderdagverblijf. Op de campus, ontworpen door Architectenbureau B2Ai Human Centered Architecture, biedt het Gemeenschapsonderwijs een schoolloopbaan ‘in doorgaande lijn’ aan. Kinderen kunnen er opgroeien van peuter tot jongvolwassene met maximale ontwikkelkansen. 
Studie en vrije tijd verrijken elkaar op deze campus waar ontmoeten centraal staat.
 

Nederlandstalig Onderwijs
Contacteer ons
Eva Vanhengel Woordvoerder / porte-parole
Eva Vanhengel Woordvoerder / porte-parole
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel