Minister Gatz legt de eerste steen van Campus STREAM in Anderlecht

Minister Gatz legt de eerste steen van Campus STREAM in Anderlecht

Met een eerstesteenlegging gaf Brussels minister Gatz het startschot voor de bouwwerken van Campus STREAM, een innovatief en klimaat-proof onderwijscomplex aan het kanaal in Anderlecht. De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) bouwt er, in samenwerking met het GO! en de gemeente Anderlecht, een nieuwe campus van 21.000 m² voor een Nederlandstalig kinderdagverblijf, basisschool en secundaire school.

Campus STREAM is een ambitieus project dat een reeks onderwijsinstellingen zal huisvesten. De campus wil een inspirerende leeromgeving bieden aan kinderen van 0 tot 18 jaar. De campus zal bestaan uit drie instellingen:
​• de secundaire school GO!4Tech van het GO! Gemeenschapsonderwijs;
​• de gemeentelijke Basisschool Stroomboot;
​• en het gemeentelijk kinderdagverblijf

In 2020 nam de VGC het initiatief om een nieuwe onderwijscampus te bouwen, als antwoord op de vraag van de Brusselaars naar meer plaatsen in het onderwijs. Zeer snel kwam een goede samenwerking tot stand, tussen de VGC, het GO!, de gemeente Anderlecht en de ontwikkelaar KAIROS-Federale Verzekeringen.

“We blijven ons uiterste best doen om het capaciteitstekort in het Nederlandstalig onderwijs in onze regio weg te werken”, aldus minister Gatz. “In het schooljaar 2025-2026, de geplande datum voor de ingebruikname van Campus Stream, zal de capaciteit in ons onderwijs dankzij deze nieuwbouw toenemen met een kleine 1.300 kleuters, leerlingen uit het lager onderwijs en scholieren uit het secundair.”
“Het is voor dit College een prioriteit om de betaalbare kinderopvang in Brussel verder uit te breiden”, zegt VGC-collegevoorzitter Elke Van den Brandt. “Met de bouw van dit kinderdagverblijf in Anderlecht anticiperen we op de ontwikkeling van de kanaalzone en bieden we meteen een oplossing voor de opvang van ongeveer 54 kinderen.”
“Nederlandstalig onderwijs in Brussel is een kwaliteitslabel, dat vele ouders erkennen. Daarom vinden we het als GO! belangrijk om samen met onze partners de schouders onder dit project te zetten”, zegt Koen Pelleriaux, afgevaardigd bestuurder van het GO!. “Om samen een aangename plek te creëren waar onze leerlingen kennis en vaardigheden opdoen en opgroeien tot de actieve en mondige burgers van morgen.”
“We zijn heel blij met het initiatief van de VGC om deze school te bouwen en werken er dan ook graag aan mee. Hiermee kunnen we tegemoetkomen aan de stijgende vraag aan plaatsen in het Nederlandstalig onderwijs”, zeggen burgemeester Fabrice Cumps en schepen Elke Roex, “te meer omdat er op een boogscheut van de school een nieuwe wijk in opbouw is, waar 15.000 inwoners zullen wonen. Het versterkt de dynamiek die rond de kanaalzone aan de gang is in onze gemeente. We bouwen er dus letterlijk aan de toekomst!”

Het ontwerp, een modern, functioneel en duurzaam complex dat voldoet aan de behoeften van de leerlingen en het onderwijzend personeel, is het resultaat van die samenwerking, getekend door SMAK Architects, Atelier Kempe Thill & Kaderstudio, en Polo Architects.

De bouwwerkzaamheden gingen van start in december 2022 en de voorlopige oplevering wordt verwacht in mei 2025. De uitbreiding van de capaciteit zal een sleutelrol spelen bij Campus STREAM. Vanaf het schooljaar 2025-2026 zal de campus plaats bieden aan zo’n 1.280 leerlingen:

• Kleuteronderwijs: + 192

• Lager onderwijs: + 288

• Secundair Onderwijs: + 800

Met een capaciteit van 54 kinderen, zal het kinderdagverblijf een professioneel aanbod kunnen leveren aan de kinderen en ouders in Anderlecht en omstreken.

Peter Dejaegher Woordvoerder / porte-parole a.i.
Story image
Story image

 

Nederlandstalig Onderwijs
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel