Meertalig onderwijs thema van 2de Dag van de Meertaligheid

Persuitnodiging - 25 september 2021 - Brusselse Dag van de Meertaligheid - 2e editie.

Sinds de laatste gewestverkiezingen heeft het Brussels Gewest er een nieuwe bevoegdheid bij: de promotie van meertaligheid. Deze bevoegdheid werd toevertrouwd aan de Brusselse minister Sven Gatz, die jaarlijks een Brusselse Dag van de Meertaligheid organiseert. Na een succesvolle eerste editie viert Brussel op zaterdag 25 september in het Brussels Parlement en op andere plaatsen opnieuw de taaldiversiteit in de hoofdstad.

Meertaligheid op school centraal in het debat (Plaats: Brussels Parlement)

Zowel in de Franstalige als in de Nederlandstalige scholen in Brussel spreken veel leerlingen thuis een of meer talen die verschillen van de taal die op school wordt gesproken. Is het mogelijk om op school ruimte te maken voor deze talen? En zo ja, zijn ze nuttig of nutteloos, schadelijk of noodzakelijk? Meer dan 90% van de Brusselaars is voorstander van een meertalig onderwijs in Brussel: Wat belemmert de oprichting van meertalige scholen in Brussel? Zouden Nederlandstalige en Franstalige scholen niet meer moeten samenwerken?

Al deze vragen komen aan bod in aparte workshops met minister Sven Gatz, bevoegd voor de Promotie van meertaligheid, Brussels burgemeester Philippe Close, VUB-rector Caroline Pauwels en leden van de Brusselse Raad voor Meertaligheid zoals Philippe Van Parijs (voorzitter) en Nadia Fadil (vice-voorzitter) 6 Brusselse leerkrachten die getuigen over hun ervaringen.

Lancering van de tweetalige brochure : “Meer taal in het onderwijs in Brussel" - "Grandir en multilingue à Bruxelles, à l'école et en dehors" (Plaats : Brussels Parlement- Halfrond)

Minister Sven Gatz zal de tweetalige brochure "Meer taal in het onderwijs in Brussel - Grandir en multilingue à Bruxelles, à l'école et en dehors" officieel lanceren. Deze brochure biedt een overzicht van de belangrijkste informatie, methodologieën en projecten met betrekking tot meertaligheid in een onderwijscontext. Het is de bedoeling leerkrachten die meertaligheid willen leren kennen een instrument ter beschikking te stellen. Er zullen 4000 exemplaren verspreid worden onder alle lagere en middelbare scholen in Brussel.

Gedichtenwedstrijd (Plaats: Brussels Parlement - Halfrond )

BeTalky zal een gedichtenwedstrijd lanceren voor Franstalige en Nederlandstalige Brusselse leerlingen tussen 10 en 18 jaar. Hoe kunnen zij deelnemen? Door een gedicht over Brussel te schrijven en een combinatie van verschillende talen te gebruiken (NL, FR, EN en andere).

Een jury zal de winnaar op 21 maart 2022 ​ op de Wereld Gedichtendag bekendmaken. De winnaar mag zijn/haar gedicht voordragen in het Brussels Parlement in aanwezigheid van parlementsleden en ministers. Het gedicht zal daar een mooie plaats krijgen.

Uitreiking van diploma's van sociaal tolk aan OKAN-studenten (Plaats: Brussels Parlement - Halfrond)

In het kader van de BeTalky-projectoproep hebben OKAN en DASPA met minderjarige nieuwkomers gewerkt en hen geholpen om meertaligheidsvaardigheden te ontwikkelen door middel van een vooropleiding tot sociaal tolk. Zij zullen symbolisch hun diploma en felicitaties ontvangen uit handen van Brussels minister Sven Gatz.

Kinderen, zijn jullie klaar voor een taalbad? (Plaats: Muntpunt - Munt 6, 1000 Brussel - Aanwezigheid van minister Sven Gatz van 11.00 tot 12.00 uur)

Voor de kinderen brengt BeTalky een opblaasbaar zwembad mee, gevuld met ballen waarop een woord is aangebracht. De kleuren van de ballen komen overeen met verschillende talen. De kinderen kunnen de vertaling van woorden in verschillende talen ​ ontdekken. Een goed idee om spelend te leren terwijl de volwassenen ook van de Dag van de Meertaligheid genieten.

Meertaligheid in het Europees Parlement (Plaats: Brussels Parlement)

BeTalky biedt de mogelijkheid om de werking van het Europees Parlement in Brussel te ontdekken, het meest meertalige parlement ter wereld. Dit zal ook een gelegenheid zijn om te zien wat het Europees Parlement aan onderwijzend personeel en studenten te bieden heeft.

De partners van het evenement :

  • Le Foyer vzw

Op 25 en 26 september zal Le Foyer vzw, in samenwerking met het Museum van de Migratie, het thema "taal als cultureel erfgoed" belichten. ​ Aan de hand van persoonlijke verhalen over migratie kunt u hier op ontdekkingstocht gaan, reizen, talen ontdekken en uw bezoek plannen: https://migratiemuseummigration.be/?lang=nl

  • Patati Apéro (Huis van het Nederlands – Rue Philippe de Champagne 23, 1000 Bruxelles)

Op de Brusselse Dag van de Meertaligheid krijgt u opnieuw de kans om nieuwe talen te leren! Het Huis van het Nederlands organiseert de eerste fysieke Patati Apéro sinds de coronacrisis. Op deze apero kunnen deelnemers hun talen oefenen in verschillende taalgroepen. Inschrijven kan via deze link: https://www.patati.be/nl/activiteiten/patati-apero ​ ​ ​ ​

Brusselse Dag van de Meertaligheid live via livestream

Als gevolg van de covid-maatregelen is de aanwezigheid in het Brussels Parlement beperkt. Daarom is het mogelijk om de dag live te volgen vanaf de BeTalky website.

U kunt alle informatie terugvinden op volgende links:

Als vertegenwoordiger van de pers nodigen wij u natuurlijk graag "fysiek" uit in het Brussels Parlement. Gezien de veiligheidsmaatregelen is het echter noodzakelijk dat u uw komst meldt bij Amil Djellal ([email protected]) ​ of Eva Vanhengel ([email protected]). ​ ​

Europese dag van de meertaligheid

Wij herinneren u er ook aan dat de Europese Parlement op 24 en 25 september 2021 ook haar traditionele Dag van de Meertaligheid zal houden.

Voor meer informatie kunt u terecht op: https://visiting.europarl.europa.eu/sv/events/brussels/multilingualism-day

We kijken er naar uit om je te zien op onze Let's BeTalky Again dag.

Story image
Brochure BE TALKY - Meertal in het onderwijs in brussel - NL.pdf 83 KB Programma Dag van de Meertaligheid Programma- genodigden - NL.png - 289 KB Programma - Social NL.png 463 KB Brochure BE TALKY - Grandir à Bruxelles en multilingue à l'école et en dehors - FR.pdf 81 KB

 

Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel