Lokale Nederlandstalige Bibliotheken in Brussel heropenen voor publiek

Muntpunt wordt studieplek

De Nederlandstalige bibliotheken in Brussel willen samen een antwoord bieden op de verschillende noden vandaag. Terwijl de focus van de lokale bibliotheken ligt op heropening en publieksonthaal, opent Muntpunt voor een beperkte groep studenten en scholieren die broodnodig een studieplek zochten met toegang tot internet en informatie. Ook de eerste fysieke informatiemomenten worden er opnieuw georganiseerd. De heropening voor het grote publiek voorziet Muntpunt voorlopig op 1 juli, na de examenperiode.

De Brusselse bibliotheken kunnen elkaar goed aanvullen omdat leden van één van de Brusselse bibliotheken automatisch lid zijn van alle andere Brusselse bibliotheken en dus gebruik kunnen maken van het publieksaanbod van het hele netwerk.

Verderzetting alternatieve dienstverlening

De bibliotheken gaan verder met hun afhaaldienst, leveringen aan huis, online (jeugdbib)activiteiten en boekenpakketten voor scholen en kwetsbare doelgroepen. In afwachting van de heropening op 1 juli breidt Muntpunt bovendien de openingsdagen van zijn afhaalbib uit.  

Het voordeel van een netwerk: “Samen kunnen we meer”

“We zijn ontzettend blij om als netwerk een antwoord te kunnen bieden op uiteenlopende vragen: lezers kunnen terug naar de bibliotheek en tegelijk helpen we studenten en scholieren aan een rustige studieplek. Die twee dingen combineren op een veilige manier en met respect voor de maatregelen kan vandaag alleen maar wanneer de bibliotheken de krachten bundelen”, zegt Pascal Smet, VGC Collegelid bevoegd voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra.

“We hebben dankzij de VGC ook een geoliede bibliotheekmachine in Brussel, die snel problemen kan oplossen. We deden dat al voor het onderwijs met ondersteuning bij de paasopvang, het ter beschikking stellen van laptops en de heropening van de scholen. Maar ook de bibliotheekwerking werd nooit helemaal stopgezet. Nu schakelen onze bibs een versnelling hoger met de heropening van de lokale bibliotheken en het ter beschikking stellen van studieruimte voor scholieren en studenten door Muntpunt. We mogen fier zijn op onze Brusselse bibliotheken”, vindt Sven Gatz, VGC Collegelid bevoegd voor Onderwijs en Scholenbouw.

“Een verschil maken voor jongeren in Brussel”

“In een jonge stad als Brussel, waar een heel aantal kwetsbare groepen woont, heeft niet iedereen de luxe om voor elk gezinslid een rustige werk- en studieplek in huis te voorzien. We hopen op deze manier een verschil te kunnen maken voor studenten en scholieren”, klinkt het bij Roel Leemans, algemeen directeur van Muntpunt.

Lid van alle Brusselse bibliotheken

Wie lid is van één van de Nederlandstalige bibliotheken in Brussel, kan dus gebruik maken van de diensten van alle bibliotheken. Zo kan je bijvoorbeeld de afhaaldienst van Muntpunt gebruiken, maar ook een familiebezoek plannen aan de bib van Koekelberg.   

Stapsgewijze heropening bibliotheken

Brusselaars maken nu al enthousiast gebruik van de afhaaldiensten die alle bibliotheken aanbieden. Deze afhaaldienst kunnen ze blijven gebruiken, maar daarnaast wordt het publieksonthaal terug opgestart in de lokale bibliotheken. De bibliotheken van Koekelberg, Sint-Gillis, Ganshoren, Watermaal-Bosvoorde en Etterbeek openen alvast hun deuren voor publiek. Vanaf 2 juni volgen ook Evere, Sint-Pieters-Woluwe, Sint-Joost-ten-Node en Laken. De andere Brusselse bibliotheken bereiden zich voor en openen vanaf 8 juni. Muntpunt opent de deuren vanaf 1 juli. Tot dan kan er gebruik gemaakt worden van de uitgebreide afhaaldienst.

De bibliotheken zorgen voor leesplezier én veiligheid. Daarom zijn de openingsuren en maatregelen op maat van de (infrastructuur van de) bibliotheek én het publiek. De precieze dienstverlening en modaliteiten kunnen geraadpleegd worden op de websites van de bibliotheken of deze overzichtspagina van de Brusselse bibliotheken

Afhaalbib van Muntpunt opent voortaan elke weekdag 

De afhaalbib van Muntpunt breidt haar openingsuren uit en opent vanaf 2 juni elke weekdag. Wie graag een nieuwe lading boeken, cd’s of dvd’s in huis haalt, kan online een bestelling plaatsen. Zodra de bestelling klaarstaat, krijgen ze een bevestigingsmail en kunnen ze de bestelde items ophalen. Dat kan tot twee weken later. 

Story image

 

Eva Vanhengel Woordvoerder / porte-parole

 

Nederlandstalig Onderwijs Coronamaatregelen
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel