Gatz opent nieuwe basisschool Ket & Co in Molenbeek

Gatz opent nieuwe basisschool Ket & Co in Molenbeek

226 extra plaatsen in het Nederlandstalig onderwijs

Op vrijdag 13 september heeft Brussels minister Sven Gatz de nieuwe gemeentelijke basisschool Ket & Co geopend. Het gloednieuwe gebouw biedt plaats aan 440 leerlingen, een verdubbeling van de capaciteit.

Minder dan één jaar na de start van de werken op 1 oktober 2018, opent de nieuwe dubbele basisschool Ket&Co in Molenbeek, in aanwezigheid van Brussels minister Sven Gatz, burgemeester Cathérine Moureaux en Jef Van Damme, Schepen van Nederlandstalig Onderwijs.

Naar een nieuw gebouw

In aanloop naar de werken verhuisde de volledige basisschool Windekind in 2016 naar tijdelijke modules op een nabijgelegen terrein. De gemeente Sint-Jans-Molenbeek kocht het terrein aan. De VGC zorgde met een bijdrage van bijna 1 miljoen euro voor de huur van de tijdelijke infrastructuur en de inrichting ervan.

Brussels minister Sven Gatz: “Als ketje van Molenbeek woonde ik hier in deze buurt, lang geleden, en ook de ketjes van vandaag verdienen alle kansen. Daarom vieren we hier een nieuwe school met een nieuwe naam: Windekind wordt Ket&Co, de kleine oude school maakt plaats voor één van de mooiste scholen in Brussel. Dit schooljaar zitten hier al 300 kinderen op school, over enkele jaren zullen meer dan 400 ketjes van Molenbeek hier leren en spelen. Het beste onderwijs van de beste leerkrachten in de beste infrastructuur voor alle Brusselaars, dat blijft onze prioriteit!”

Dankzij een investering van 3.750.000 euro van de gemeente en een subsidie van 7 miljoen euro van de VGC, kon het definitieve bouwproject in 2018 starten. Nu de eerste fase van de werken is afgerond, biedt de nieuwe school plaats voor 440 leerlingen.

Openheid naar de buurt en gebruik van de lokalen en zalen voor de Brede Schoolwerking maken deel uit van het ontwerp. De kleuters nemen hun intrek op het gelijkvloers met een directe verbinding naar hun eigen speelplaats. Op de eerste verdieping liggen de lokalen voor de lagere school met daarbovenop een grote sportzaal.

Afronding van de tweede fase van de werken, met de bouw van o.a. de keuken, polyvalente ruimte en de speelplaats van de lagere school is gepland in januari 2020. Om de speelplaatsen aantrekkelijk, uitdagend, avontuurlijk en leerrijk te maken, heeft de VGC een bijkomende Buitenspelsubsidie van 100.000 euro toegekend.

Met vernieuwende architectuur

Dankzij een prefab betonnen skeletstructuur met prefab houten gevelelementen kon de school op zeer korte tijd in gebruik worden genomen. De klaslokalen zijn speciaal ontworpen om co-teaching mogelijk te maken. En ook de gangen zijn multi-inzetbaar. In het ontwerp van de site is er ten slotte ook veel aandacht geschonken aan de buitenruimten en groen, die opengesteld kunnen worden naar de buurt.

Nederlandstalig Onderwijs
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel