Gatz investeert in energiezuinige scholen : 1.600 zonnepanelen en een energiebesparing van 407 megawatt/uur

Gatz investeert in energiezuinige scholen : 1.600 zonnepanelen en een energiebesparing van 407 megawatt/uur

34 Nederlandstalige scholen in Brussel zetten de stap naar een energiezuinige toekomst dankzij meer dan anderhalf miljoen euro van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). Met het subsidieprogramma 'Energiezorg op School' kunnen scholen energiebesparende maatregelen en dakrenovaties uitvoeren en zonnepanelen aankopen.

De oproep 'Energiezorg op School' van de VGC dient als een stimulans voor Nederlandstalige scholen in Brussel die stappen willen zetten om energie te besparen.

Volgens Sven Gatz, Brussels minister en als collegelid bevoegd voor Onderwijs en Scholenbouw, maken deze 1.542.000 euro aan subsidies, echt het verschil “In overleg met de Nederlandstalige scholen investeert de VGC gericht in werken die goed zijn voor zowel het klimaat als de financiële draagkracht van onze scholen. We pakken dit grondig aan en kijken op de lange termijn : we subsidiëren zonnepanelen, maar ook de dakwerken en isolatiewerken die nodig zijn om die zonnepanelen maximaal te laten renderen. Met een subsidie tot 85% van de kostprijs, is dit voor scholen een buitenkans.”

De subsidies zetten in op twee soorten maatregelen. Het eerste betreft energiebesparende maatregelen, waaronder warmte- en isolatiewerken, plaatsen van energiezuinige verlichting en de monitoring van het energieverbruik. Voor dit deel werken de VGC en de scholen nauw samen met de energieverantwoordelijken van vzw FIX. Samen onderzoeken ze welke maatregelen essentieel zijn en volgen ze de uitvoering nauwlettend op. De geschatte energiebesparing door de goedgekeurde werken bedraagt 407 MWh, wat een jaarlijkse besparing betekent van 27.000 euro.

Het tweede soort maatregelen betreft de installatie van fotovoltaïsche installaties en, indien nodig, dakwerken en dakisolatiewerken. 13 scholen plaatsen de komende maanden, dank zij deze subsidie, maar liefst 1.595 zonnepanelen, wat hen, op jaarbasis, een besparing van ongeveer 200.000 euro, gemeten volgens de gemiddelde KWh-prijs, opbrengt.

Eva Vanhengel Woordvoerder / porte-parole, Kabinet van Minister Sven Gatz

 

 

 

Nederlandstalig Onderwijs
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel