Expo over 200 jaar Nederlandstalig onderwijs in Brussel geopend

“Van kabas tot rugzak”, de tentoonstelling van het Archief en Museum voor het Vlaams Leven te Brussel (AMVB) over 200 jaar Nederlandstalig onderwijs in Brussel werd vandaag officieel geopend door de Vlaamse minister Benjamin Dalle en zijn Brusselse collega’s Sven Gatz en Pascal Smet. De expo loopt nog tot het einde van het jaar in gemeenschapscentrum De Markten.

Wat weten Brusselaars nog over de schooltijd van hun ouders, grootouders en overgrootouders? En wat stellen leerlingen en andere bezoekers zich daarbij voor? In de tentoonstelling “Van kabas tot rugzak” van het AMVB herbeleef je deze tijden. In ongeveer een uur reis je doorheen de rijke geschiedenis en de evolutie van 200 jaar Nederlandstalig onderwijs in Brussel.

Waar er in 1914 in heel Brussel in totaal nog maar zes klassen lager onderwijs in het Nederlands aanboden, is het Nederlandstalig basis- en secundair onderwijs vandaag goed voor meer dan 51.000 leerlingen. Een geweldig succesverhaal, dat gepaard ging met memorabele mijlpalen maar ook hindernissen. Die rijke geschiedenis van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel van 1820 tot nu, wordt in de tentoonstelling verteld via het verhaal van een familie, doorheen vier tijdsperiodes. Elk van deze periodes heeft een eigen ruimte waarin naast dit verhaal op groot scherm ook originele collectiestukken te ontdekken zijn. Bezoekers kunnen ook zelf aan de slag: rekenen met een telraam, woorden spellen met een leesplankje of schrijven met een griffel en lei tot tablet.

De expo schetst de evolutie tegen de achtergrond van gebeurtenissen en figuren die een belangrijke rol speelden: Hoe zag Brussel er toen uit, wie woonde er en wat deden deze mensen? Vandaag is het voor Nederlandstalige Brusselaars en heel wat anderstaligen evident om je kind naar een Nederlandstalige school sturen. Dat is niet altijd zo geweest. De expo zoomt in op deze evolutie vanuit verschillende invalshoeken.

“Van kabas tot rugzak” richt zich op een breed publiek. Scholen kunnen een klasbezoek aanvragen voor leerlingen vanaf het 5de leerjaar lager onderwijs en het secundair onderwijs. Ter ondersteuning van de klasbezoeken, ontwikkelde het AMVB een educatief lespakket i.s.m. het Onderwijscentrum Brussel van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), dat aansluit bij verschillende vakken en leerdoelen. Aansluitend en in voorbereiding van de tentoonstelling werd het educatief pakket ‘mondelinge geschiedenis’ samengesteld, met getuigenissen die het AMVB verzamelde van leerlingen over de schooltijd van hun ouders en grootouders.

Het AMVB zette deze razend interessante tentoonstelling op met de financiële steun en in samenwerking met de VGC, de Vlaamse Gemeenschap, de Stad Brussel en de Nationale Loterij.

Brussels minister Sven Gatz, in het VGC-college verantwoordelijk voor Nederlandstalig onderwijs: “Deze tentoonstelling over de geschiedenis van ons onderwijs in Brussel is bijzonder knap opgezet. De aanpak met het verhaal van een familie die de bezoeker tijdens vier tijdsperiodes volgt, is goed gevonden. Ik heb er alvast van genoten en heel wat opgestoken!”
Benjamin Dalle, Brusselse Aangelegenheden: “Het Nederlandstalig onderwijs in Brussel is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een sterk merk en zit nog steeds in de lift. Vandaag vormt het niet enkel de onderwijsplek voor Nederlandstalige Brusselaars, maar is het een plek waar verschillende culturen en taalgemeenschappen samenkomen. Dit is ook het verhaal van de aantrekkingskracht die Brussel op vele Vlamingen heeft. Ook veel jongeren van buiten de gewestgrenzen liepen of lopen school in Brussel.”
Pascal Smet, VGC Collegelid bevoegd voor Cultuur, Jeugd, Sport : "Als collegelid bevoegd voor erfgoed ben ik bijzonder verheugd over deze tentoonstelling. Ons Brussels schoolarchief vormt een onuitputtelijke bron van kennis voor huidige en toekomstige generaties. Met de tentoonstelling "Van kabas tot rugzak" brengen we het rijke schoolarchief naar het grote publiek en laten we ze kennis maken met de bruisende geschiedenis van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel.”
Ans Persoons, Schepen bevoegd voor Nederlandstalig onderwijs en Aangelegenheden: “ Het Nederlandstalig Onderwijs in Brussel kende een fantastische evolutie. Vandaag zitten meer dan 50.000 leerlingen op onze schoolbanken. De immer stijgende vraag toont dat ons onderwijs haar vruchten afwerpt, we mogen er terecht fier op zijn. Het is in 200 jaar geschiedenis soms anders geweest, maar Stad Brussel erkent vandaag het belang van haar Nederlandstalig onderwijs en investeert volop. Deze legislatuur zorgen we voor een uitbreiding van 932 nieuwe plaatsen.“

Praktisch: de AMVB-expo “Van kabas tot rugzak” is te zien van 10 november tot einde januari 2022 in Gemeenschapscentrum De Markten, Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel, van 9-17 u op weekdagen en van 10-17 u in het weekend. De toegang is gratis.

 

Eva Vanhengel Woordvoerder / porte-parole
Peter Dejaegher Woordvoerder / porte-parole a.i.
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel