Campagne zet leerkrachten uit het Brussels Nederlandstalig onderwijs in de verf

Het Nederlandstalig onderwijs vervult een belangrijke maatschappelijke rol in Brussel. Elke dag staan er enthousiaste leerkrachten klaar om de Brusselse ketjes les te geven. Ze doen dat met heel veel inzet. Ondanks grote uitdagingen en torenhoge verwachtingen. En daarom verdienen ze waardering. Ketnet-actrice Ahlaam Teghadouini, federaal staatssecretaris Sammy Mahdi en Brussels minister Sven Gatz zetten daarom alvast hun favoriete leerkracht in de bloemetjes met een reusachtige tekening op de ramen van Muntpunt in hartje Brussel.

Om de Brusselse leerkrachten te bedanken voor het verschil dat ze elke dag maken en om nieuwe leerkrachten aan te moedigen ook voor deze avontuurlijke job te kiezen, zette de Vlaamse Gemeenschapscommissie een grootschalige mediacampagne op poten. Eerder brachten de rappers Berry en Lefto al hulde aan de Brusselse leerkrachten met een unieke song en videoclip. Bekende Brusselaars zoals Erhan Demirci, Damya Laoui en David Steegen deelden via social media, een radiospot en affiches in het Brusselse straatbeeld verhalen over leerkrachten die hen of hun kinderen geholpen of geïnspireerd hebben.

In een volgende fase van deze campagne zetten enkele bekende oud-leerlingen uit het Brussels Nederlandstalig onderwijs, Brussels minister Sven Gatz, staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi en Ketnet-actrice Ahlaam Teghadouini, hun favoriete ex-leerkracht in de bloemetjes. De drie leerkrachten kregen elk een reusachtige portrettekening van de hand van artieste Katrien Vanderlinden. De portretten zijn vanaf vandaag te zien op de ramen van Muntpunt in hartje Brussel.

Ketnet-actrice Ahlaam Teghadouini: “In het zesde leerjaar kreeg ik les van Anne, de wiskundelessen herinner ik me maar al te goed. Met een vurige motivatie stond ze altijd klaar om elk individu te begeleiden. Ook inspireerde ze haar collega's en is ze ondertussen al tien jaar directrice van De Leidstarschool. Ze verdient het in de bloemetjes gezet te worden.”
Brussels minister Sven Gatz, bevoegd voor het Nederlandstalig onderwijs: “Goede leerkrachten kunnen de leerlingen op de schoolbanken echt inspireren en motiveren. Dat zijn ervaringen die jongens en meisjes vanuit hun lagere schooltijd hun hele verdere leven met zich meedragen en waaruit ze moed kunnen putten als het hen eens niet voor de wind gaat. Zo’n mensen hebben wij in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel zat, maar we hebben er nog meer nodig!”
Staatssecretaris Sammy Mahdi: “Het is simpel: meester Gatz was de eerste man naast mijn vader die oprecht geïnteresseerd was in wie ik ben. Voor veel leerkrachten was ik een moeilijke jongen, met meester Gatz kon ik uren spreken over voetbal, politiek en Big Brother. Voor meester Gatz wou ik de beste versie van mezelf laten zien. Hij vond wat ik schreef amusant en vertelde open dat hij dat deelde met zijn gezin aan de keukentafel. Dat maakte mij fier, de meester die mijn schrijfsels de moeite waard vond om te bespreken. Dat lijkt iets klein maar voor mij maakte dat een wereld van verschil.”

Met de hashtag #leerkrachtbxl kan iedereen zijn of haar favoriete (ex-)leerkracht zelf danken op sociale media.

De actie op de ramen van Muntpunt is meteen ook de start van een uitgebreide rekruteringscampagne die tussen vandaag en midden juni op zoek gaat naar extra leerkrachten die mee het verschil willen maken in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. Want onze leerkrachten verdienen niet alleen onze waardering, ze kunnen nog wat versterking gebruiken. Een aantal leerkrachten en leerlingen uit Brussel doen zelf een warme oproep die dankzij o.a. een sociale mediacampagne, affichage en een reuzenspandoek in hartje Brussel zeker niet onopgemerkt voorbij zal gaan.

Meer weten over de campagne, of over leerkracht worden in Brussel? Je vindt het op leerkrachtBXL.be!

Story image
Eva Vanhengel Woordvoerder / porte-parole, Kabinet van Minister Sven Gatz
Nederlandstalig Onderwijs
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel