Brussels Hoofdstedelijk Gewest krijgt AA rating van S&P

Vrijdag 25 september 2020 maakte de kredietbeoordelaar Standard and Poor’s (S&P) zijn rating bekend voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dat is een jaarlijkse evaluatie van de kredietwaardigheid van het Gewest . De kredietbeoordelaar stelt dat het Brussels Hoofdstedelijk gewest haar AA rating kan behouden, maar stelt het perspectief wel bij van ‘stabiel’ naar ‘negatief’.

Brussels minister van Financiën en Begroting Sven Gatz: “Ik ben tevreden dat de rating standhoudt ondanks erg moeilijke tijden. We kampen met een ongeziene gezondheidscrisis en ook de daling van de fiscale ontvangsten speelt een rol in de bijstelling van Standard & Poors. Met de AA rating toont het bureau wel dat ze nog steeds veel vertrouwen heeft in de manier waarop de financiën in Brussel beheerd worden.”

Het is niet ongebruikelijk dat in moeilijke sociaaleconomische tijden het perspectief van kredietbeoordelaar S&P wordt bijgesteld. Dat geldt trouwens ook voor andere grote internationale steden zoals Rome en Parijs.

In september 2019 kreeg het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een AA/ Stabielrating van S&P. De kredietbeoordelaar prees het gewest omwille van zijn zeer proactief en bekwaam financieel management dat over een zeer sterke capaciteit beschikt om aan de financiële verplichtingen tegemoet te komen.

“We gaan uiteraard ons uiterste best doen om, ook in tijden van crisis, de begroting onder controle te houden. Sinds 1995 heeft het gewest een positieve evaluatie gekend van S&P. Een uitstekend financieel beheer en het aanhouden van een doelgericht budgettair beleid, staan ook nu voorop,” zegt minister Gatz.
Story image
Eva Vanhengel Woordvoerder / porte-parole
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel