Youth Orchestra Flanders debuteert binnenkort in Flagey en Concertgebouw Brugge

YOUTH ORCHESTRA FLANDERS start op 10 februari met repeteren in Vormingscentrum Destelheide ter voorbereiding van de allereerste concerten in Flagey en Concertgebouw Brugge.

Het gloednieuwe Youth Orchestra Flanders is met steun van de Vlaamse Overheid opgericht in een uniek samenwerkingsverband tussen de Vlaamse toporkesten, de Vlaamse conservatoria en de grote Vlaamse concertzalen. Onder de vleugels van Brussels Philharmonic, Antwerp Symphony Orchestra en Symfonisch Orkest van Opera Ballet Vlaanderen creëert Youth Orchestra Flanders voor de aanstormende generatie ruimte om orkestervaring op te bouwen en door te groeien tot de professionele musici van morgen. 

‘De start van dit prachtige initiatief wekt hoge verwachtingen’, zegt minister van Cultuur Sven Gatz. ‘Een jury van orkestaanvoerders en solisten heeft uit meer dan 250 kandidaten  83 jonge talenten geselecteerd.  Voor de uitverkorenen start een bijzonder uitdagend, leerrijk en onvergetelijk traject, waar ook onze toonaangevende orkesten naar uitkijken.’  

Zondag 10 februari gaan de muzikanten van Youth Orchestra Flanders en hun coaches van start in de laatste rechte lijn naar de concerten op 15 en 16 februari. Intensieve coaching sessies met onder anderen Otto Derolez, Benjamin Dieltjens, Eline Groslot, Steven Verhaert en Gert François worden afgewisseld met tutti repetities onder leiding van dirigent Edwin Outwater. Outwater is gekend om zijn dynamische samenwerkingen met grote orkesten en zijn jarenlange engagement bij het San Francisco Symphony Youth Orchestra.  Hij verwoordt het belang van dit initiatief als volgt :

“Ervaring opdoen in een orkest dat gecoacht wordt door de aanvoerders en solisten van Brussels Philharmonic, Antwerp Symphony Orchestra en het Symfonisch Orkest van Opera Ballet Vlaanderen is voor de betrokken, jonge muzikanten een inspirerende praktijk. Behalve een opportuniteit om hun instrumentale vakkundigheid aan te scherpen, is de high-level training in samenspel een essentieel onderdeel voor de ontwikkeling van hun muzikale expertise. Youth Orchestra Flanders biedt een kwalitatief, duurzaam leertraject dat ten goede komt aan generaties aanstormende pre-professionele muzikanten.”

Voor het debuut van Youth Orchestra Flanders herwerkte Belgisch componist Wim Henderickx (1962) Pulses of the Earth tot een spannende en virtuoze ouverture. De stuwende ritmes zetten meteen de toon voor de rest van het programma, waarin vioolvirtuoos Lorenzo Gatto de verschillende facetten van het grillige Eerste Vioolconcerto van Sergei Prokofiev (1891 - 1953) verkent. Om te eindigen worden alle registers opengetrokken met de uitbundige Tiende Symfonie van Dmitri Shostakovich (1906 – 1975). Deze twee grote Russische componisten waren bij leven niet meteen de beste vrienden, maar op het podium leeft hun werk in de grootste harmonie verder.

Een tweede project van Youth Orchestra Flanders onder leiding van maestro Stéphane Denève staat gepland van 25 t/m 31 augustus met concerten op 30 en 31 augustus in deSingel en de Vlaamse Opera in Gent.

Artiesten

Edwin Outwater, dirigent 
Lorenzo Gatto, viool
Wim Henderickx, compositie
Youth Orchestra Flanders

Programma

Wim Henderickx, Pulses of the Earth (10′)
Sergei Prokofiev, Vioolconcerto Nr. 1 in D, op. 19 (22′)
Dmitri Shostakovich, Symfonie Nr. 10 in e, op. 93 (50′)

Concerten :

vr 15 februari 2019 – 20:15 | Brussel, Flagey
za 16 februari 2019 – 20:00 | Brugge, Concertgebouw

Repetities :
zo 10 februari t/m do 14 februari 2019 | Vormingscentrum Destelheide

 

Contacteer ons
Ellen De Bin Communicatie Brussels Philharmonic
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz
Ellen De Bin Communicatie Brussels Philharmonic
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel
Koolstraat 35
1000 Brussel