Waar biercultuur levenskunst is.

Of het toeval is, dat in dit leuke land de minister van cultuur ook meteen de minister van biercultuur is? Eigenlijk niet. Het goede leven (wat onze noorderburen wel eens 'bourgondisch' durven noemen) is hier ook een echte levenskunst en de biercultuur maakt daar beslist deel van uit.

 

Dan heb ik het niet alleen over onze rijke en lange biertraditie of over de zeer grote diversiteit aan bieren en bierstijlen an sich. Natuurlijk, wat in het glas zelf zit is uiteraard niet zonder belang, maar een biercultuur is meer dan alleen maar vloeibaar. Ze brengt vooral mensen samen. Bier als sociaal medium avant la lettre dus. In die zin is biercultuur echt immaterieel erfgoed, iets wat een verleden heeft en ook, vooral een toekomst. Een toekomst die mensen willen borgen en verder willen laten evolueren.

Vandaag beslist de Unesco of de Belgische biercultuur voortaan op haar lijst van immaterieel cultureel erfgoed mag prijken. Een aanvraag waaraan de ruime biergemeenschap van ons land, samen met de Duitstalige, de Vlaamse en de Franse Gemeenschap, al sedert 2011 werkt. En breed is onze biercultuur: het gaat heus niet alleen over bieren en brouwers, maar ook over onze vermaarde professoren bierwetenschap die kennis en kunde doorgeven, over de vele verwoede verzamelaars van bierparafernalia zoals glazen, bierviltjes en -etiketten, over de plejade aan bierproeffestivals te lande die we rijk zijn, over de lokale biermusea, vaak draaiend op vrijwilligers, over hoe onze veelheid aan bieren verankerd is in steden, boerenhoven en abdijen, enzovoort. Kortom, een biercultuur gedragen door mensen en in onze genen verankerd.

Overigens maakt ook het drinken met mate expliciet deel uit van ons aanvraagdossier ('bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand'), net zoals BOB, die meer dan twintig jaar geleden ook mee bedacht werd door de Belgische Brouwers in samenwerking met het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid. Dat is essentieel. Onze biercultuur is een verantwoordelijke en verfijnde biercultuur, waarin drinkgelagen achterhaald zijn. Al mogen vrije mensen van mij wel blijven genieten. Een goed evenwicht houden tussen regels en verbeelding is in elke cultuur een levenskunst.

Die verbeelding heeft onze biercultuur gemaakt tot wat ze is: een uniek stuk van onze cultuur, iets kostbaars wat mensen samen willen delen.

Hopelijk hebben we al deze elementen en dit gevoel goed kunnen overbrengen in het Unescodossier. Hopelijk wordt onze biercultuur weldra 'werelderfgoed'. Hopelijk brengen we die 'wereldbeker biercultuur' thuis.

We duimen. En laten we daarna klinken en drinken.

Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel