VUB-zwembad krijgt renovatie en uitbreiding

Vrijdag 16 september 2016 — Het zwembad van de Vrije Universiteit Brussel krijgt dankzij de steun van de Brusselse ministers Guy Vanhengel en Pascal Smet en hun Vlaamse collega’s Philippe Muyters en Sven Gatz een grondige renovatie en uitbreiding. Vanavond wordt daarvoor op de campus van Etterbeek de eerste steen gelegd.

Het 25 jaar oude zwembad was aan een grondige renovatie toe. Vooral naar energiezuinigheid werd het hoog tijd om het gebouw aan te passen aan de hedendaagse energiestandaarden. Ook de technische installaties zullen worden vervangen. Daarnaast zal er ook een nieuw instructiezwembad naast het bestaande bad komen.

De renovatie en nieuwbouw krijgt voor een totaalbedrag van 3,337 miljoen euro subsidie steun van verschillende betrokken overheden. Vanuit het College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) ondersteunen zowel de ministers Guy Vanhengel (Onderwijs) als Pascal Smet (Sport) het project. Ook de Vlaamse ministers Philippe Muyters (Sport) en Sven Gatz (Brussel) dragen bij aan de realisatie van de uitbreiding van deze Vlaamse sportinfrastructuur in de hoofdstad. Ten slotte werden er ook EFRO-middelen, Europese middelen voor Brussel, toegezegd.

Minister Guy Vanhengel: “De renovatie en uitbreiding kwam er dankzij de samenwerking tussen de VGC en de Vlaamse Gemeenschap. Allemaal voor Brussel en speciaal voor de Brusselse jeugd en de leerlingen, de buurtbewoners en sportverenigingen, die samen met de VUB-studenten en topsporters van het mooie zwembad zullen kunnen genieten.”

Ook minister Philippe Muyters is blij met de samenwerking tussen verschillende overheden: “Net zoals Vlaanderen heeft Brussel te kampen met zwaar verouderde zweminfrastructuur en een tekort aan kwalitatief zwemwater. Vandaar dat we in een oproep aan 19 bovenlokale projecten, waarvan het VUB-zwembad er een is, subsidies hebben kunnen geven. Het zwembad kan dankzij ruime openingsuren een nieuwe dynamiek op gang brengen en mensen effectief aan het sporten zetten.”

“Door de renovatie van het zwembad te koppelen aan een uitbreiding met een instructiebad, stelt de VUB een voorbeeld voor de rest van Brussel.  Je verdubbelt zo quasi je aanbod voor de helft van de prijs van een nieuw zwembad, en je herstelt een stuk het evenwicht tussen zwemmen als sport en zwemmen als recreatie,” zegt minister Pascal Smet. “Laten we vanuit Vlaanderen en Brussel samen ervoor zorgen dat alle kinderen van deze stad hun eindtermen zwemmen halen.”

“De uitbreiding en renovatie van het VUB-zwembad is ook een uitstekende zaak voor de studenten in Brussel”, zegt tot slot minister Sven Gatz. “Het zal een troef worden die het aanbod van Nederlandstalig hoger onderwijs in Brussel nog sterker maakt.”

Het zwembad van de VUB wordt vandaag gebruikt in functie van studierichtingen als bewegingsleer en kinesitherapie. Daarnaast is het ook toegankelijk voor alle VUB-studenten en –personeel. Ook scholen, verenigingen en bewoners uit de buurt maken gebruik van het bad.

De VUB heeft van de noodzakelijke renovatiewerken gebruik gemaakt om de rol en de functie van het zwembad te herdenken. Zo werd beslist om aan het zwembad een instructiebad van dertien op zeven meter toe te voegen. Op architecturaal vlak zal het nieuwe, duurzame gebouw er bovendien helemaal anders uitzien dan vandaag en een nieuw landmark voor de omgeving worden.

Contacteer ons

Lore Vandoorne

Woordvoerster Pascal Smet

Thomas Pollet

Woordvoerder Philippe Muyters

Bert Cornelis

Woordvoerder Guy Vanhengel

Guy Vanhengel

Sicco Wittermans

Woordvoerder VUB