VRT, Mediahuis en Medialaan werken samen aan digitale radiospeler

De publieke omroep VRT en de mediagroepen Mediahuis en Medialaan willen de krachten bundelen om al hun radiozenders te kunnen aanbieden op de digitale radiospeler Radioplayer Worldwide. Deze drie partners zullen samen een licentie nemen bij deze universele radiospeler en app. Dat heeft minister van Media Sven Gatz bekendgemaakt.

De samenwerking tussen de drie publieke en private mediaspelers zal toelaten om digitaal en via apps naar alle Vlaamse radiospelers te luisteren via Radioplayer Worldwide. Dat is een non-profitorganisatie die opgericht werd door de BBC en de grote commerciële radiostations in Groot-Brittannië. Intussen is de Radioplayer operationeel in tien landen en in Wallonië. Daar startte de RTBF met de commerciële sector een gezamenlijke radiospeler.

Radioplayer Wordwide geeft haar partners de volledige controle over de data en mogelijke inkomsten die ze uit online luisteren halen. Zo schermt de speler haar partners tegen andere marktspelers af. Bovendien kunnen de radio-omroepen de kosten delen om het online luisteren verder te vernieuwen.

Sven Gatz: “Als mediaminister juich ik deze samenwerking toe. Helemaal in de lijn van het regeerakkoord, de beleidsbrieven en de beheersovereenkomst met de VRT spoort dit initiatief met de versterking van ons Vlaams media-ecosysteem waarvoor ik ijver. Bovendien past de radiospeler zoals de omschakeling naar DAB+ in het nieuwe digitale luisteren.”

Per land, of regio, dienen radio-omroepen die willen aansluiten, zich te verenigen in een non profit organisatie die vervolgens een licentie neemt bij Radioplayer Worldwide. Voor België wordt één licentie opgedeeld in een Vlaamse en een Waalse sublicentie. De Nederlandstalige en Franstalige radiozenders kunnen zich dan onafhankelijk van elkaar ontwikkelen, maar voor het hele Belgische grondgebied blijft het aanbod voor fabrikanten van hardware, zoals de auto-industrie of de slimme luidprekers van Sonos of Amazon, hetzelfde.

Na de goedkeuring door haar Raad van Bestuur zal de VRT (Radio 1, Radio 2, MNM, Studio Brussel, Klara) met Medialaan (Qmusic, Joe) en Mediahuis (Nostalgie) een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (cvba) oprichten die kan aansluiten bij Radioplayer Worldwide. Later willen de drie partijen ook andere Nederlandstalige radiostations laten toetreden, zodat er een online radiospeler komt voor de hele Vlaamse markt.

Contacteer ons
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz, Kabinet Gatz
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz, Kabinet Gatz
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel