Vlaanderen investeert bijkomend één miljoen euro in Concertgebouw Brugge
Het Concertgebouw Brugge werd in 2015 erkend als Vlaamse kunstinstelling. De Vlaamse Gemeenschap investeerde tijdens de lopende regeerperiode al fors in de infrastructuur en de werking van de enige kunstinstelling uit West-Vlaanderen. Na de recente begrotingscontrole van 2018 komt daar nog één miljoen euro eenmalige middelen bij voor het infrastructuurbeheer.
Met deze nieuwe subsidie wil het Concertgebouw Brugge heel wat werken uitvoeren: de verlichting vervangen door energiezuiniger LED-verlichting; het WiFi-netwerk uitbreiden en upgraden; delen van het sanitair renoveren; schilderwerken uitvoeren en andere installaties onderhouden of vervangen in zalen, burelen, loges, etc.
In 2015 investeerden minister van Cultuur Sven Gatz en het stadsbestuur van Brugge al elk 943.000 euro in de renovatie en vernieuwing van de infrastructuur van het Concertgebouw. De erkenning als kunstinstelling zorgde er ook voor dat de werkingssubsidie voor het Concertgebouw van 2,75 miljoen euro op jaarbasis in 2016 toenam tot 3,2 miljoen euro in 2017. Daar bovenop stegen ook de middelen voor het onderhoud van het gebouw, van 423.000 euro naar 621.000 euro per jaar.
Sven Gatz: “Met de extra één miljoen euro die we dankzij de recente begrotingscontrole konden vrijmaken en de vele investeringen die we de voorbije jaren al goedkeurden voor het Concertgebouw, maken we de belofte waar om grotere inspanningen te leveren voor onze kunstinstellingen. Daarmee geven we het Concertgebouw Brugge ook betere mogelijkheden om in te zetten op creatie, creativiteit en interactie met jong talent en de verdere uitbouw van zijn internationale reputatie op het gebied van muziek en hedendaagse dans.”
Katrien Van Eeckhoutte (algemeen directeur Concertgebouw Brugge): “Het Concertgebouw wordt dagelijks intensief gebruikt om artiesten alle kansen te bieden en ons ruim publiek te verwennen. We zijn bijzonder blij met de extra middelen, die hard nodig zijn om onze state-of-the-art infrastructuur op peil te houden, een voorwaarde om onze werking verder succesvol te kunnen blijven ontplooien.
Minister van Cultuur Sven Gatz heeft in 2015 twee nieuwe kunstinstellingen erkend, het Concertgebouw Brugge en de Vooruit Gent. Daarmee komt het totale aantal Vlaamse kunstinstellingen op zeven (naast de genoemde zijn ook de Ancienne Belgique, deSingel, Brussels Philharmonic, Antwerp Symphony Orchestra en het Kunsthuis zo’n instellingen). Het kunstendecreet schrijft voor dat kunstinstellingen voor het hele kunstenveld als organisatie en als werkgever voortrekkers dienen te zijn die streven naar artistieke uitmuntendheid en een grotere internationale uitstraling. In het regeerakkoord was afgesproken dat deze kunstinstellingen een grotere financiële armslag zouden krijgen om die opdracht waar te maken.
Het Concertgebouw werd geopend in het Culturele Hoofdstadjaar 2002 als een internationaal muziek- en podiumkunstencentrum. Vandaag is het een van de grootste concertorganisatoren voor klassieke muziek van Vlaanderen. In Brugge, die historische trekpleister voor toeristen uit de hele wereld, is het een eigentijds landmark en een presentatieplek voor hedendaagse dans van wereldallure.. Sinds september 2017 zet het Concertgebouw ook overdag de deuren open, zodat bezoekers kunnen kennismaken met de werking van het huis, de architectuur en de collecties actuele beeldende kunst en klankkunst, op een uitgestippeld Concertgebouw Circuit.