Vlaanderen en Québec bundelen krachten voor podiumprojecten voor jong publiek

De gezamenlijke projectoproep door Vlaanderen en Québec voor de podiumkunsten voor een jong publiek, heeft 5 veelbelovende samenwerkingsprojecten opgeleverd die in 2019 en 2020 zullen plaatsvinden. Vlaanderen en Québec hebben hiervoor meer dan 100.000 euro veil. In totaal staan er meer dan honderd voorstellingen, workshops en events op het programma.

In november 2018 lanceerden Vlaams Cultuurminister Sven Gatz en zijn collega uit Québec, minister Nathalie Roy, de oproep tot samenwerking. Deze was toegespitst op de podiumkunsten voor een jong publiek, een thema dat de beide ministers nauw aan het hart ligt. Na bezoeken in Québec en Vlaanderen van spelers in het podiumkunstenveld voor kinderen en jongeren, ondertekenden de beide ministers eind 2018 een gezamenlijke verklaring. Ze moedigen hierin coproducties en distributies aan die de talenten van Québecse en Vlaamse gezelschappen verenigen. Bovendien hechten beide ministers een groot belang aan de economische effecten die de uitstraling van cultuur in het buitenland sorteert.

Sterke spelers uit het veld dienden vijf samenwerkingsprojecten in. Alle aanvragen worden gesubsidieerd. Zoals uit het overzicht hieronder blijkt, gaat het daarbij om co-creaties, expertise-uitwisseling, talentontwikkeling, distributiemogelijkheden en uitwisseling via gekruiste residenties.

Minister Sven Gatz: ‘Het stimuleren van coproducties en distributies biedt kansen in beide regio’s om jongeren kennis te laten maken met de levendige wereld van de podiumkunsten. Een breder perspectief, gestimuleerd door producties die de Atlantische oceaan overbruggen, kan de blik van heel wat jongeren verruimen.’

Minister Nathalie Roy: ‘Het cultuurbeleid in Québec erkent dat de blijvende aanwezigheid van cultuur een effect heeft op de ontwikkeling van kinderen. Ik ben dus zeer trots om deze projecten te kunnen ondersteunen, die organisaties uit de podiumkunsten voor een jong publiek uit Québec en Vlaanderen met elkaar verbinden op een kwalitatief hoogstaande manier. De steun voor deze projecten past volledig binnen onze initiatieven om Québecse gezelschappen vooruit te helpen op de internationale markt en in het verwerven van nieuwe expertise.’

Meer info over de projecten:

- Focus Ados is een samenwerking en expertise-uitwisseling voor podiumkunsten voor een jong publiek, met name tieners, in het theater. Het initiatief verbindt verschillende specialisten uit Québec (Rencontre Théâtre-Ados, Théâtre aux Écuries en DynamO Théâtre) en Vlaanderen (fABULEUS en Kopergietery). Focus Ados brengt tieners uit Vlaanderen en Québec samen in de uitwerking van een gemeenschappelijk artistiek project dat zowel in Gent als in Montréal zal worden getoond.

- Under the Spell of Purcell is gemaakt voor kinderen vanaf 6 jaar en combineert theater, muziek en beeldende kunst, met als centraal thema het universum van barokcomponist Henry Purcell. Schrijfster Mélanie Dumont en poppenspeler Marcelle Hudon, beiden uit Québec, zetten zich samen met de Antwerpse Zonzo Compagnie in voor dit project, dat deel uitmaakt van Big Bang - An Adventurous Music project for Children. De Purcell-voorstelling zal in 2020 in première gaan tijdens Les Festivals de la Wallonie, en later tijdens de Big Bang Festivals in Vlaanderen en het Big Bang Festival Ottowa.

- Théâtre prêt-à-porter voor peuters, een samenwerking tussen Casteliers uit Montréal, theater De Spiegel uit Antwerpen en Le Vivier uit Montréal, bestaat uit een reeks onderzoeken en creatieve workshops voor 0- tot 3-jarigen. Drie kunstenaars uit Québec en evenveel Vlaamse kunstenaars - onder begeleiding van Karel Van Ransbeeck, artistiek directeur van De Spiegel - zullen in deze workshops aan de slag zijn. Het project zal leiden tot de ontwikkeling van zes nieuwe korte vormen van theater met onder meer een dertigtal voorstellingen en atelierdagen in Antwerpen en Montréal.

- Het vierde project bestaat uit residentie-uitwisselingen tussen Productions Recto-Verso (Ville de Québec) en Kopergietery (Gent), het creatiehuis voor een jong publiek. Elk van de organisaties zal in 2020 gedurende twee weken een gezelschap uit het partnergebied huisvesten en voorziet  in de deelname van groepen kinderen met het oog op onderzoek/creatie en verspreiding.

- is een cocreatieproject tussen het Québecse gezelschap Danse Carpe Diem/Emmanuel Jouthe en het INTI-gezelschap van de Vlaamse choreografe Annabel Schellekens. Mü is een uitwisseling van expertise die zich richt op het verrijken van de intieme relatie van de choreografen met de toeschouwer. Deze artistieke ontmoeting zal uitmonden in een reeks hedendaagse dansvoorstellingen voor een jong publiek (9-13 jaar) op het Blok-Bloc festival in Antwerpen.

Contacteer ons
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel