Vlaanderen en Hauts-de-France steunen culturele samenwerking

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz en de Regionale Raad van Hauts-de-France ondersteunen acht samenwerkingsprojecten tussen culturele partners uit Vlaanderen en uit de Franse Regio Hauts-de-France. De projectsubsidies kaderen in de culturele samenwerkingsovereenkomst die de Vlaamse Gemeenschap en de Noord-Franse regio begin dit jaar hebben gesloten.

Beide regio’s werken samen om de uitwisseling en mobiliteit van culturele spelers te bevorderen en opkomend talent over de landsgrenzen heen te ondersteunen. Daarnaast is het de bedoeling om de politieke samenwerking rond cultuur in de Europese programma’s te bevorderen. De acht goedgekeurde projecten, voor een totaal subsidiebedrag van 70.000 euro, lopen tussen september 2018 en augustus 2019.

Minister Sven Gatz: “We zijn erg blij om een eerste lichting samenwerkingsprojecten te kunnen ondersteunen. We merken wel dat veel kunstenaars en culturele organisaties uit beide regio’s elkaar nog niet voldoende kennen. Daarom organiseren we in het najaar een netwerkevenement om de samenwerking een extra duwtje in de rug te geven.”

Overzicht goedgekeurde projecten

Fraternity
Kortrijk Brass Band en Hauts-de-France Brass Band sluiten een samenwerkingsverband en spelen twee concerten in Oignies en Kortrijk.
Samenwerking tussen Kortrijk Brass Band, Hauts-de-France Brass Band, Conservatorium Kortrijk, Legato Kortrijk, Ecole Municipale de Musique Oignies – Libercourt, Ecole Municipale de Musique de La Gorgue
Bedrag: 5.000 €

Breaking the improvised borders
Q’onda (Gent) en Muzzix (Lille) programmeren bestaande muzikale formaties in elkaars regio en vormen nieuwe creaties met artiesten uit de beide regio’s.
Samenwerking tussen Q’Onda en Muzzix
Bedrag: 10.000 €

Nieuwe horizon
Met het project Nieuwe horizon bundelen het Kunstencentrum Vooruit (Gent) en Latitudes contemporaines (Lille) de krachten om opkomende kunstenaars uit beide regio’s te ondersteunen, te begeleiden en met elkaar in contact te brengen.
Samenwerking tussen Kunstencentrum Vooruit (Gent) en Latitudes contemporaines (Lille)
Bedrag: 10.000 €

Frans-Vlaams platform voor de begeleiding van opkomende podiumkunstenaars
Vier partnerorganisaties richten een Frans-Vlaams platform op voor de begeleiding van opkomende podiumkunstenaars bij de uitwerking van een internationaal parcours.
Samenwerking van Toneelhuis (Antwerpen), CAMPO (Gent), Le Phénix scène nationale Valenciennes en la Maison de la Culture d’Amiens
Bedrag: 10.000 €

Harmonieorkest franco-flamande
De twee orkesten uit Harelbeke en Saint Omer spelen elkaars repertoire en wisselen solisten uit tijdens twee concerten in juli 2019 te Harelbeke en Saint Omer.
Samenwerking tussen Koninklijk harmonieorkest Vooruit Harelbeke, Amicale de l’Harmonie de Saint Omer en Stad Harelbeke
Bedrag: 5.000 €

Happynest/Montignards
Superamas (Amiens) en Monty (Antwerpen) hebben allebei een programma waarbij ze focussen op het begeleiden en professionaliseren van jonge makers. Met dit project willen ze de Happynest en Montignards artiesten samenbrengen, uitwisseling bevorderen en samenwerking genereren.
Samenwerking tussen Monty (Antwerpen) en Superamas (Amiens)
Bedrag: 10.000 €

Live on the roof
Twee collectieven organiseren een festival voor opkomend talent op de site van vzw Bolwerk in Kortrijk. Het project wil bijdragen aan een duurzaam netwerk tussen het Franse en Vlaamse muzieklandschap (artiesten, programmatoren en communicatiemedia).
Samenwerking tussen Young Partners in Art (Gent), Association In Illo Tempore (Lille) en Bolwerk (Kortrijk)
Bedrag: 10.000 €

Een strip met 10 handen en workshops
Drie Vlaamse en twee Franse auteurs ontwerpen samen een stripverhaal en maken het creatieproces zichtbaar voor het publiek.
Samenwerking tussen Editions Vite (Antwerpen) en Obriart Editions (Lille)
Bedrag : 10.000 

Contacteer ons
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz, Kabinet Gatz
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz, Kabinet Gatz
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel
Koolstraat 35
1000 Brussel