Vlaamse gemeenschap start samenwerking met Hauts-de-France

De Noord-Franse regio, Hauts-de-France, en de Vlaamse Gemeenschap hebben een overeenkomst ondertekend voor culturele samenwerking. De politieke verantwoordelijken, vice-voorzitter van Hauts-de-France François Decoster en Vlaams Cultuurminister Sven Gatz, hebben donderdag in Gent de samenwerkingsovereenkomst ondertekend en meteen een projectoproep gelanceerd voor bilaterale samenwerkingsprojecten.

Na samenwerkingsakkoorden met Vlaamse buren als Nederland en de Franse Gemeenschap, zet de Vlaamse Gemeenschap zo een nieuw kader op voor een culturele samenwerking met een buurregio.

Sven Gatz: “De Franse regio Hauts-de-France en Vlaanderen zijn historisch, socio-economisch en cultureel al sterk verweven. Binnen de muziek- en podiumkunstensector vonden er in de Noord-Franse regio tussen 2010 en 2015 bijvoorbeeld zo’n honderd concerten plaats door Vlaamse artiesten. En in dezelfde periode werden er bijna driehonderd Vlaamse voorstellingen vertoond. Met de nieuwe overeenkomst willen we die bestaande culturele samenwerking verankeren en nieuwe initiatieven tot stand helpen brengen. Daarvoor hebben we een projectoproep gelanceerd voor bilaterale samenwerkingsprojecten.”
De Coster: “Deze overeenkomst verandert de grens tussen onze twee regio’s in een verbindende factor van convergerende ambities van Hauts-de-France en de Vlaamse Gemeenschap.”

De samenwerkingsovereenkomst komt ook tegemoet aan reële en praktische noden in de cultuursector. De Europese Interregmiddelen en de steun voor cultuur als beleidsdomein bij de Eurometropool Rijsel-Kortrijk-Doornik zijn sinds 2014 weggevallen. Onder meer op basis van die netwerken en samenwerkingsverbanden willen Vlaanderen en Hauts-de-France een nieuwe impuls geven aan culturele samenwerking gericht op het gehele grondgebied van beide regio’s.

De doelstellingen van die samenwerking zijn drievoudig: de uitwisseling en mobiliteit bevorderen van culturele actoren uit beide gebieden; opkomend talent in die regio’s over de landgrenzen heen ondersteunen; en politieke samenwerking rond cultuur in de Europese programma’s.

Om die doelstellingen uit te voeren komt er een samenwerkingsplatform dat bestaat uit politici, ambtenaren en culturele actoren uit beide regio’s. Ook lanceren de Vlaamse Gemeenschap en Hauts-de-France samen een projectoproep voor de brede kunst- en cultuursector. Tot 1 april 2018 kunnen aanvragen voor bilaterale samenwerkingsprojecten worden ingediend, voor culturele en artistieke projecten die plaatsvinden tussen september 2018 en augustus 2019. Projectaanvragers kunnen een eenmalige subsidie krijgen van 5.000 of 10.000 euro.

De Vlaamse Gemeenschap en Hauts-de-France maken jaarlijks een gezamenlijk budget van 110.000 euro vrij voor de culturele samenwerking.

Meer informatie over de projectoproep:  https://cjsm.be/cultuur/samenwerkingHautsdeFrance  

Contacteer ons
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz, Kabinet Gatz
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz, Kabinet Gatz
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel
Koolstraat 35
1000 Brussel