Vlaams minister Sven Gatz pakt uit met zeven nieuwe gebouwen op De Hoge Rielen

Midden in de Antwerpse Kempense bossen, in een groene oase en in alle rust en stilte, vind je De Hoge Rielen. Op het natuurdomein vind je verblijfsgebouwen, kampeerfaciliteiten, hostel, theater, sporthal, sportvelden en een klimbos. De Vlaamse Overheid investeert in de permanente ontwikkeling van het domein. Dit weekend worden twee nieuwe gebouwen op De Hoge Rielen in gebruik genomen. Bovendien lanceert de Vlaamse overheid op De Hoge Rielen maar liefst vijf (!) nieuwe projecten van totaalrenovaties en nieuwbouw. Op zaterdag 9 februari 2019 geeft Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel, Sven Gatz daarvoor het startschot.
 

In het hartje van de Kempen, ligt De Hoge Rielen. Een groene oase die doet verbazen. Een plek om in alle vrijheid te verpozen in de natuur. Op het uitgestrekte domein vind je unieke slaapfaciliteiten en is er plaats voor onder andere sport en spel, fiets- en ontdekkingstochten, wandelingen, kampeertochten en zelfs vergaderingen en feesten. Een domein van 230 hectare vol groen, dat zijn maar liefst 345 voetbalvelden of meer dan twee miljoen vierkante meter natuur.

Op 15 jaar tijd gebeurden er bijna 15 totaalrenovaties en nieuwbouwprojecten op De Hoge Rielen. Met de vijf projecten die op stapel staan zet de Vlaamse overheid een grote stap in het verder duurzaam maken van alle 70 gebouwen op het domein. Naar aanleiding van deze opening kijken de architecten die meewerkten aan de architecturale invulling van het Masterplan terug op die periode, en gaan zij op zoek naar een verdere toekomstbestendige ontwikkeling van De Hoge Rielen.

Directeur Bert Mellebeek:

“Het afgelopen decennium werkten talloze toparchitecten mee aan de ontwikkeling van De Hoge Rielen. Het is prachtig dat we hen op deze opening voor de eerste keer allemaal samenbrengen. Ik hoop dat we daar de kiem kunnen leggen voor de verdere bloei van De Hoge Rielen.”

Twee nieuwe gebouwen, vier slaapboxen
De gebouwen harmoniëren prachtig met de natuur en hebben dankzij de grote glaspartijen veel natuurlijk licht. De slaapkamers zijn moduleerbaar, er is een slaapzolder en twee buitenslaapboxen, goed voor 56 bedden per gebouw of een totale slaapcapaciteit van 112 bedden. De gebouwen voldoen aan de modernste eisen inzake duurzaam energiegebruik en beschikken van bij aanvang over het kwaliteitslabel ‘Green Key’.
De nieuwe slaapboxen bieden een geheel nieuwe ervaring: comfortabel, gezellig én midden in de natuur.

Vijf nieuwe projecten: Theater, Nieuwbouw, Kampeerloods (2) en een ‘vuurplaats’

Een van de bestaande gebouwen wordt afgebroken en vervangen door een nieuwbouw die feilloos harmonieert met de bestaande gebouwen. Twee kampeerloodsen worden helemaal gerenoveerd en ontdaan van asbest. Eentje daarvan is de uitvalsbasis voor het Klimbos op De Hoge Rielen. Het Theater wordt volledig gestript, gemoderniseerd en uitgebreid. Via landschapsinrichting wordt de nieuwe vuurplaats als amfitheater opnieuw aangelegd, met meer dan 200 zitplaatsen.

Vlaams minister Sven Gatz:

“Met de twee gerestaureerde gebouwen en de start van vijf nieuwe werven, twee nieuwbouwprojecten en drie restauraties, werken we verder aan de uitvoering van het Masterplan voor de Hoge Rielen. Dat plan zal het verblijf voor de talrijke jongeren die naar Kasterlee afzakken veel aangenamer maken. De gebouwen zullen er voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen en het totale aanbod aan tiptop overnachtingsmogelijkheden voor de jeugd blijft gevrijwaard.”

Over het masterplan
Dit alles maakt deel uit van het ‘masterplan’ van De Hoge Rielen, dat in 2004 werd opgemaakt. Dit plan zorgt ervoor dat het hele domein in de volgende 20 tot 30 jaar verder evolueert volgens een duidelijk concept, met oog voor de historische en ecologische waarde. Het gaat om een langetermijnvisie met een boodschap. Hostel Wadi (genomineerd voor de Mies van der Rohe Award) behoorde onder andere tot dat masterplan.

Dat masterplan werd ontwikkeld op initiatief van Vlaams Bouwmeester door het Italiaanse Studio Secchi-Vigano uit Milaan dat het natuurlijke, militaire en pedagogische landschap mooi met elkaar in relatie bracht.

Over De Hoge Rielen
Eind jaren ’70 transformeerde De Hoge Rielen zich van militair domein tot een natuur- en educatief centrum met ruimte voor verblijf, avontuur en rust. Op het natuurdomein vind je tientallen gebouwen en kampeerfaciliteiten, een hostel, een theater, een sporthal met verschillende sportvelden en een klimbos.

Wie wil, kan zich nog inschrijven voor ‘De Hoge Rielen in ontwikkeling’ op zaterdag 9 februari  via www.dehogerielen.be  Na het panelgesprek is er aansluitend een optreden van BRZZVLL dat kadert in het Winterwarm festival dat op dat moment in De Hoge Rielen plaats vindt.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Persuitnodiging

Op zaterdag 9 februari 2019 vindt het panelgesprek plaats in aanwezigheid van Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel, Sven Gatz. 

  • Verwelkoming door Bert Mellebeek, directeur De Hoge Rielen.
  • PANELGESPREK met Paolà Viganò (Studio Secchi Viganò), Erik Wieërs (Collectief Noord), Lieve Paulussen (AGO), David Driesen (dmvA), Oscar Rommens (import.export Architecture) en Edith Wouters (AR-TUR)
  • REFLECTIE door Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel, Sven Gatz
  • Wandeldiner
  • Optreden BRZZVLL in het kader van het Winterwarm festival

Graag je aanwezigheid bevestigen bij Stefaan Meeussen  // stefaan.meeussen@dehogerielen.be // 014 55 84 10 of 0486 36 05 01

Praktisch: 17u
Verblijfsdomein De Hoge Rielen
Molenstraat 62, 2460 Kasterlee

 

Contacteer ons
Stefaan Meeussen Persverantwoordelijke De Hoge Rielen
Stefaan Meeussen Persverantwoordelijke De Hoge Rielen
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel