Vijf architectenteams wedijveren voor make over Kaaitheater

Het Kaaitheater heeft samen met de Vlaamse en Brusselse Bouwmeester en de diensten van de Vlaamse Overheid  5 studiebureaus aangeduid die in een wedstrijdformule meedingen naar het finale ontwerp voor een hedendaagse en performante theaterinfrastructuur voor het bestaande Kaaitheater aan de Kanaalzone naast KANAL Centre Pompidou. Dat maakt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz vandaag bekend.

De opdracht voor de architecten bestaat erin een tweede zaal voor dans te ontwerpen, in nieuwe repetitiestudio’s te voorzien en de huidige grote zaal te renoveren. Het masterproject wordt inclusief studiekosten geraamd op 21,5 miljoen euro.

Dankzij een akkoord tussen KANAL en Kaaitheater over de laad- en loskade, die gesitueerd is op de oude stookplaats van de Citroëngarage  wordt de stookplaats van KANAL overgedragen aan het Kaaitheater en een deel van de coulissen aan de côté cour van het Kaaipodium wordt overgedragen aan KANAL. Op die manier kan er een bijkomende publiekstoegang komen voor het Kaaitheater.

Minister van Cultuur Sven Gatz: “Zo wordt het logistieke probleem van het Kaaitheater opgelost en komt er bovendien extra ruimte voor een noodzakelijk uitbreiding van de nieuwe  zaal en repetitiestudio’s. Op die manier kan Kaaitheater een transformatie krijgen tot een volwaardige hedendaagse theaterinfrastructuur in een omgeving die met museum KANAL snel tot de verbeelding zal spreken als nieuwe troef voor de buurt en de hele stad. Om die symbiose te stimuleren werden er trouwens afspraken gemaakt over de architecturale aansluiting van de gebouwen, die toekomstige samenwerkingen zal mogelijk maken.”

Een selectiecommissie heeft vijf teams aangeduid die na de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester van 18 januari een voorstel mogen indienen om het Kaaitheater te transformeren. Ook de Brusselse Bouwmeester volgt de beslissingsprocedure van nabij. De selectiecommissie koos uit 45 kandidaturen de volgende ontwerpteams:

  • Alan Baxter LTD, Assemble Studio, Czvek Rigby
  • BRUTHER architectes, OUEST architecture
  • CRIT./Peter Swinnen, NU architectuuratelier
  • 360 architecten, Bulk architecten
  • aaa-architectuuratelier ambiorix

De teams hebben inmiddels al een eerste briefing gekregen. In september zullen ze hun eerste schetsontwerp presenteren. De winnaar wordt aangeduid door de volgende Vlaamse Regering, op voordracht van een 7-koppige jury met vertegenwoordigers van de Vlaamse Overheid, het Kaaitheater, het Team Vlaamse Bouwmeester en BMA/Brusselse Bouwmeester en een onafhankelijke deskundige.

De werken zullen ten vroegste van start gaan in 2022. De activiteiten van het Kaaitheater zullen minstens tijdens een deel van de werken plaatsvinden op een alternatieve locatie.

Dit zijn de 5 uitverkoren ontwerpteams:

TV 360 architecten bvba, Bulk architecten cvba

360 architecten is een Gents ontwerpbureau voor architectuur-en stadsprojecten, opgericht in 2004 door Kris Buyse, Greet Houben en Jan Mannaerts.

Bulk architecten is opgericht in 1998 in Antwerpen door Johan Peeters, Koen van Bockstal en Tom Vermeyen. Beide teams hebben een zeer divers portfolio waaruit een bijzondere affiniteit met publieke en culturele gebouwen blijkt.

Interessante realisaties van dit team zijn de met veel prijzen gelauwerde transformatie door 360 architecten van de voormalige Stella-brouwerij De Hoorn in Leuven, een beschermd monument, en de realisatie van het masterplan voor de Gentse Vooruit, dat Bulk heeft uitgevoerd.

aaa-architectuuratelier ambiorix

aaa-architectuuratelier ambiorix is een Brussels atelier voor stadsontwerp en architectuur, opgericht in 2013. De stichters David Schmitz en Yanis Igodt hebben hun sporen verdiend bij het architectenbureau Xaveer De Geyter Architecten (XDGA). Deze jarenlange ervaring opgedaan bij XDGA en andere internationale bureaus probeert aaa-architectuuratelier ambiorix te koppelen aan een oprechte en frisse blik.

aaa-architectuuratelier ambiorix bouwt momenteel de schooluitbreiding voor de Kunst- en Modeschool op de campus Rivierenhof in Deurne. Als projectleider bij XDGA volgden zij o.m. de uitbreiding van de Sint- Lucas Hogeschool voor beeldende kunst in Gent op.

TV Alan Baxter LTD, Assemble Studio, Czvek Rigby

Het  Londens multidisciplinair ontwerpcollectief Assemble Studio werd opgericht in 2014 door Jane Hall, Adam Willis en Anthony Engi- Meacock.

Czvek Rigby werd opgericht in Brussel 2015 door Maxime Czvek en Thomas Rigby.

Alan Baxter richtte het bureau op in 1974 in London.

Het werk van Assemble Studio en Alan Baxter is reeds meermaals bekroond. Alan Baxter ontving de Stirling Prize voor het Everyman Theatre in Liverpool. Assemble Studio ontving in 2015 de Turnerprijs, zowat de meest vooraanstaande onderscheiding binnen de kunstscéne in Europa, en in 2017 een nominatie voor de Mies van de Rohe-prijs , beiden voor het Granby Four Street-project, eveneens in Liverpool.

TV BRUTHER architectes, OUEST architecture

BRUTHER is opgericht in 2007 in Parijs door Stephanie Bru en Alexandre Theriot. Dit team staat voor een fundamenteel stedelijke ontwerpattitude. In hun verschillende projecten tonen ze een sterke en internationaal gerichte visie op stedelijkheid, het creëren van open en interpreteerbare gebouwen en het maken van de stad door middel van architectuur.

OUEST  architecture is opgericht in Brussel in 2009 en wordt geleid door Stephane Damsin en Jan Haerens. OUEST werkt in verschillende projecten in de Brusselse context en zoekt telkens naar een heldere ingreep die de specifieke kwaliteiten van de omgeving gestalte geeft.

TV CRIT./Peter Swinnen, NU architectuuratelier

NU architectuuratelier is het werkplatform voor intense architectuur en ontwerpend onderzoek, opgericht in 2004 en geleid door Armand Eeckels en Halewijn Lievens.

CRIT. is in 2018  opgericht door Peter Swinnen en cultuurhistorica Anne Judong.

De samenwerking leunt op architectuurprojecten waarbij cultuur, kunst en stedelijke ontvangst om de hoek komen kijken. Van NU architectuuratelier is Theater Victoria, een oude bakstenen opslagruimte in Gent die omgebouwd werd naar werkstudio’s, een mooi voorbeeld. Eén van de meest prominente samenwerkingsprojecten is C-MINE in Genk.

Contacteer ons
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel