Urban Sessions tovert Brussel vier dagen lang om tot urban sports festival

Urban Sessions Brussels, het grootste urban sports festival ooit georganiseerd in België, verwacht zo’n 25.000 bezoekers van alle leeftijden tijdens hun eerste editie van 30 juni tot en met 3 juli. Dat kondigden de organisatoren aan op hun persconferentie van 31 mei. Dit gratis vierdaagse festival staat in het teken van urban lifestyle en actiesporten, met als hoogtepunt de eerste internationale UCI BMX Freestyle World Cup in ons land.

 

Vier dagen lang tovert het festival Brussel om tot het middelpunt van de meest uitdagende actiesporten. Tijdens de internationale UCI BMX Freestyle World Cup strijden topatleten - waaronder Olympische BMX freestyle kampioenen Charlotte Worthington, Logan Martin, Declan Brooks en meervoudig Belgisch kampioen Kenneth Tancré voor het eerst op Belgische bodem! Naast BMX geniet je op Urban Sessions Brussels van tal van andere urban actiesportwedstrijden tijdens sessies, demo’s en battles – gaande van parkour en breakdance tot rolstoelsport WCMX en skateboard, wat net als BMX in 2020 een vaste Olympische sport werd. De beste Belgische skateboarders zullen hun kunsten dan ook tonen op een megaramp van 15 meter lang. Daarnaast zullen parkoursterren Xavia Rodriguez Alvarez uit Mexico ​ en Jeremy Lorsignol uit Begië het publiek verwonderen.

Op de planning van Urban Sessions Brussels pronken nog heel wat andere Belgische bekende namen uit de urban sports-wereld. Zo steelt onze eigen Barre Neirynck de show met zijn BMX flatland jam sessions en geeft Belgisch trialbike-kampioen Kenny Belaey een reeks niet te missen trial shows.

Urban Sessions Brussels is een van de grootste sportevenementen in België dat ondersteud wordt door de Brusselse regio. Het urban festival belooft uit te groeien tot een van de vaste waarden op de Belgische evenementenkalender.

“De organisatie van dit wereldkampioenschap 2022, maar ook van deze nieuwe olympische sportdisciplines, vormt zonder twijfel een unieke gelegenheid om het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op de internationale sportscène te laten schitteren. Met spanning en trots kijken we ernaar uit om op dit gratis evenement van wereldklasse de beste internationale atleten te mogen ontvangen. De wereldtop van de urban sports naar Brussel halen was een uitdaging, maar kijk: we hebben het klaargespeeld!”, zegt Sven Gatz, Brussels minister voor Financiën, Begroting, Openbaar Ambt en het imago van Brussel.

Het festival wilt ervoor zorgen dat iedereen de dynamiek van urban sports volwaardig kan beleven. Zo organiseren ze initiaties en demonstraties voor kinderen met een beperking, en toont vice-wereldkampioen WCMX Kevin Van Ekert dat een rolstoel geen belemmering hoeft te zijn voor de spannendste tricks.

"Urban Sessions is een uiterst positief evenement voor Brussel. Het zet onze hoofdstad op de wereldkaart van BMX. Ook zal het grote publiek kennis kunnen maken met verschillende urban sports, en met name met nieuwe Olympische disciplines, zoals skateboarden en breakdance, maar ook met een handisportdiscipline, rolstoelmotocross, die wordt beoefend in een rolstoel. Dit is een gelegenheid om sport en zijn positieve waarden te vieren door iedereen, en vooral jongeren, te bereiken", aldus Valérie Glatigny, minister van Jeugd, Sport en de Promotie van Brussel.
"We zijn blij dat Schaarbeek, die vaak een voortrekkersrol opneemt, DE gemeente is om deze Belgische première te organiseren", zegt burgemeester Cécile Jodogne. "Dynamiek, uitdagingen, prestaties, jeugd, creativiteit, moed, sportiviteit... allemaal waarden die wij delen met de aanwezige atleten en de verschillende disciplines die het evenement zullen omringen. We zijn ook verheugd dat onze lokale ondernemingen en ons rijk netwerk aan verenigingen, zullen bijdragen aan dit evenement. Bezoekers zullen ook ons uitzonderlijk erfgoed en ons fabelachtig park weten te waarderen".
"Het is een uitstekende kans voor Schaarbeek om een internationaal evenement te organiseren. Met meer dan 170 nationaliteiten, is Schaarbeek een van de meest kosmopolitische gemeenten", vertelt Thomas Eraly, Schepen van Sport van Schaarbeek. "Dankzij Urban Sessions zullen al deze landen nu weten waar Schaarbeek ligt. Urban sports passen perfect binnen het sportieve kader van onze jeugdige gemeente en bieden een unieke kans om onze parkour, hip hop dance, street work out en andere clubs in de kijker te zetten. Wij willen de jongeren van Schaarbeek de mogelijkheid bieden om in contact te komen met de grootste atleten ter wereld en nieuwe sportdisciplines of roepingen te leren kennen. Wie weet zien we dankzij Urban Sessions, enkele toekomstige kampioenen geboren worden”.

En om het zomerseizoen af te trappen kunnen ook muziek en lekker eten niet ontbreken. In het Josaphatpark in Schaarbeek kunnen sfeersnuivers genieten van foodtrucks, optredens, DJ-sets en street art. Je kan er ook proeven van een speciaal voor Urban Sessions ontworpen biertje, genoemd naar de parkour move Devil Drop – een frisse Cold IPA geproduceerd door het lokale Brussels Beer project.

Over Urban Sessions Brussels

Urban Sessions Brussels combineert op een verfrissende manier actiesport met urban culture tijdens een vierdaags festival. Het evenement is gratis en door z’n divers programma toegankelijk voor bezoekers van alle leeftijden. Urban Sessions Brussels zal de beste atleten ter wereld verwelkomen uit verschillende disciplines waaronder parkour, breakdance en skateboarding, met als hoogtepunt de eerste internationale UCI BMX Freestyle World Cup powered by FISE. Het evenement omvat ook demonstraties en initiaties. Urban Sessions Brussels wordt georganiseerd door de vzw Urban Generations, geleid door Matthieu Gheysen, die meer dan vijftien jaar ervaring heeft in internationaal event management.

Tickets zijn gratis beschikbaar via de website:www.urbansessions.be

Datum: 30 juni – 03 juli 2022

Locatie: Josaphatpark - Ambassadeur Van Vollenhovenlaan, 1030 Schaarbeek

Meer informatie vind je op de website -www.urbansessions.be of volg ons op sociale media:

-Instagram: @urbansessions.official

-Facebook: @urbansessions.official

-LinkedIn:Urban Sessions

Copyright beelden: ©Theagency

Eva Vanhengel Woordvoerder / porte-parole, Kabinet van Minister Sven Gatz
Story image
Story image
Story image
Imago van Brussel
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel