UiTPAS nu ook op je smartphone

De Vlaamse overheid zet volop in op digitalisering en automatisering van de UiTPAS, een voordelenprogramma om vrijetijdsparticipatie te stimuleren. Zo kan je nu deelnemen aan het vrijetijdsaanbod via UiTPAS met een gloednieuwe app. Ook wordt het recht op participatie aan kansentarief jaarlijks automatisch verlengd voor pashouders in armoede. Twee primeurs, waar minister van Cultuur Sven Gatz en minister van Sport Philippe Muyters hun schouders onder zetten.

UiTPASapp

Alweer een kaart minder in je portefeuille! Met de UiTPASapp staat UiTPAS gewoon op de smartphone. Zo kunnen pashouders nog eenvoudiger punten verzamelen en voordelen ontdekken. De app werd ontwikkeld in samenwerking met de stad Kortrijk. Na een proefperiode van enkele maanden met UiTPAS Zuidwest, waarvan Kortrijk deel uitmaakt, kunnen pashouders uit alle UiTPASgemeenten vanaf 1 mei aan de slag met de UiTPASapp. Wie toch liever een fysieke kaart gebruikt, kan dat uiteraard blijven doen.

Automatische verlenging kansentarief

De helft van de UiTPASgebruikers zijn mensen in armoede. Zij hebben recht op een sterk verminderd tarief bij UiTPASactiviteiten. Hun financiële situatie wordt jaarlijks gescreend. Dit gebeurde in het verleden telkens na het binnenbrengen van de nodige bewijsstukken.

Dankzij een rechtstreekse koppeling met de gloednieuwe GSS-bufferdatabank (Geharmoniseerde Sociale Statuten) van de Kruispuntbank Sociale Zekerheid werd dit recht dit jaar automatisch verlengd. Deze vereenvoudiging is een stap vooruit voor 16.619 mensen in armoede uit de gemeenten die instapten in dit pilootproject: Avelgem, Anzegem, Kortrijk, Menen, Kuurne, Wervik, Zwevegem, Turnhout, Oud-Turnhout, Beerse, Vosselaar, Leuven, Maasmechelen en Mechelen.

Minister van Cultuur, Jeugd, Media en Brussel Sven Gatz is opgetogen over deze digitale innovaties:

Dankzij steeds nieuwe innovaties kunnen we de drempels om deel te nemen aan vrije tijd steeds verder verlagen. Nu mensen in armoede hun recht op korting automatisch krijgen toegekend, ontstaat meer ruimte voor toeleiding en verkennen van het aanbod.”

En ook Vlaams minister van Sport Philippe Muyters juicht de app toe:

“Elke stap die het mensen gemakkelijker maakt om deel te nemen aan sportactiviteiten, is een goede stap. De app is snel, duidelijk, overzichtelijk en heel gemakkelijk te gebruiken. Sport wordt weer een stuk toegankelijker, ook voor mensen die het moeilijker hebben.”

___

Wat is UiTPAS?

UiTPAS is een voordelenprogramma dat vrijetijdsparticipatie wil stimuleren. Dat gebeurt via een puntenspaarsysteem: per deelname aan een UiTPASactiviteit ontvangt elke pashouder één punt. De punten die de pashouder verzamelt op zijn profiel kan hij daarna inruilen voor voordelen.

Vandaag sparen al meer dan 140.000 UiTPAShouders punten bij meer dan 2000 verschillende vrijetijdsorganisaties. Specifiek aan UiTPAS is de extra aandacht voor mensen in armoede. Zij krijgen bovenop de spaar- en ruilkansen eveneens een structurele korting van minstens 75% op vrijetijdsaanbod dat het UiTPASlabel draagt.

Punten verzamelen en inruilen kan in meer dan 40 steden en gemeenten die al met UiTPAS aan de slag gingen.

Contacteer ons
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz, Kabinet Gatz
Thomas Pollet Woordvoerder Philippe Muyters
Karel De Rudder Publiq vzw
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz, Kabinet Gatz
Thomas Pollet Woordvoerder Philippe Muyters
Karel De Rudder Publiq vzw
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiƫn, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Onderwijs
Vlaams minister voor Brusselse Aangelegenheden
Kunstlaan 9
1210 Brussel