’T Zal WELzijn: Pesten aanpakken doe je niet alleen

In de Vlaamse Week tegen Pesten hebben Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits en Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz in Keerbergen kennis gemaakt met het project ’T Zal WELzijn. ’T Zal WELzijn is een initiatief waarbij ruim 50 scholen met ondersteuning van een cultuureducatieve organisatie de sfeer en het pesten op school in beeld brengen. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits investeert 99.000 euro om dit mogelijk te maken.

 

Met ’t Zal WELzijn slaan ‘CANON Cultuurcel’, de ‘Vlaamse Onderwijsraad’ en ‘Iedereen Leest’ de handen in elkaar rond het thema pesten. Zij maken daarmee een actueel thema bespreekbaar en brengen meteen ook  cultuur in de klas. 

In 56 scholen lazen leerlingen samen een verhaal rond pesten. Via een creatief project brachten ze daarna in kaart hoe de sfeer is op hun school.  Onder begeleiding van een cultuureducatieve organisatie (Jekino, Mus-e Belgium, Casa Blanca, Jeugd en Poëzie, Passerelle, De Conventie of Artforum), hield de school zichzelf een spiegel voor, samen met ouders, leraren en leerlingen. De opdracht bestaat erin tot een creatie te komen die symbool staat voor het welbevinden op hun school. Dit kan een beeld zijn, een videoreportage, een uitvergroot gedicht, een theatervoorstelling, een muziekcreatie, een lied, een verhaal/boek, een dansvoorstelling, … . Tijdens de Vlaamse Week tegen Pesten stelt elke school haar creatie voor aan een breder publiek.

Het doel is om met zo’n cultuureducatieve projecten preventief te werken rond het thema “pesten op school”. Zo’n projecten dragen namelijk bij aan een positieve sfeer, die kinderen sterker maakt om zichzelf te zijn..

De Vlaamse ministers van Onderwijs en Cultuur Hilde Crevits en Sven Gatz namen een kijkje in de vrije basisschool Sint-Michiel in Keerbergen. Daar startten de leerlingen hun project met het boek ‘Rood: of waarom pesten niet grappig is’ van Jan De Kinder. Daarna gingen ze samen met Art Forum creatief aan de slag. Ze tonen de creaties die hieruit voortkwamen deze week in een expositie in het gemeenschapscentrum van Keerbergen.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Onderwijs en cultuur bundelen de krachten in de strijd tegen pesten. Bij het project ’t Zal WELzijn begint het bij het lezen van een boek in de klas. Daarna kunnen de jongeren hun creativiteit botvieren en het thema pesten bespreekbaar maken. De leerlingen van de vrije basisschool Sint-Michiel in Keerbergen beseffen nu als geen ander dat we pesten niet aanvaarden.”

Minister van Cultuur Sven Gatz: “Pesten is een pest. Op school en overal elders. Maar het helpt om kinderen van jongs af aan te leren dat pestgedrag fout is en met iedereen samenwerken aan één doel een boost geeft waar iedereen plezier aan beleeft. Zeker als dat een resultaat oplevert waarbij iedereen zijn creatieve talenten kan ontwikkelen.”  

Voorzitter platform Pesten Vlaamse Onderwijsraad Marianne Coopman: “Na een duidelijk signaal van de Vlaamse Scholierenkoepel dat pesten een té groot probleem is in ons onderwijs, besloten ook de onderwijsactoren krachten te bundelen. Een advies (Advies over de preventie en de aanpak van pesten op school, 22 januari 2015) en een structureel Overlegplatform later ontstond het plan om samen met CANON Cultuurcel en Iedereen Leest dit project uit te werken. Want pesten aanpakken doe je niet alleen.”

Contacteer ons
Eva Vanhengel Woordvoerster Sven Gatz
Bert De Brabandere Persadviseur Hilde Crevits
Eva Vanhengel Woordvoerster Sven Gatz
Bert De Brabandere Persadviseur Hilde Crevits
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel
Koolstraat 35
1000 Brussel