Sven Gatz wil boekenpakket voor baby’s en peuters in heel Vlaanderen en Brussel

Maandag 24 april 2017 — Vandaag bestaat Boekstart al tien jaar. Van een experiment in tien gemeenten groeide het project uit tot een initiatief waarmee in 122 Vlaamse gemeenten (vooral in Limburg en West-Vlaanderen) elk jaar 22.000 nieuwe ouders kennis maken, als ze een baby krijgen. Sven Gatz: “Ik wil dit succesvolle project nu uitbreiden naar heel Vlaanderen en Brussel om baby’s en peuters op die zeer jonge leeftijd te leren wennen aan boeken en te leren houden van voorlezen. En, later ook zelf lezen.”

 

Boekstart is de nieuwe naam waarmee de Boekbaby’s uitgebouwd worden in heel Vlaanderen en Brussel. Dat heeft minister van Cultuur Sven Gatz bekendgemaakt op de Staat van het Boek, een organisatie van BoekenOverleg.

De ouders van elke baby die zes maanden oud wordt, krijgen bij hun bezoek aan Kind en Gezin gratis een eerste “boekenpakket”. Daarin zit bijvoorbeeld een knisperend en wasbaar voel- en kijkboek in textiel en een brochure met informatie over voorlezen.. Negen maanden later krijgen ze een uitnodiging om in de lokale bibliotheek een peutertas op te halen. De tas bevat o.m. twee leuke stoffen peuterboekjes en een brochure met tips en informatie over voorlezen. Op die manier worden ouders ook aangemoedigd om al met hun peuters naar de bibliotheek te gaan.

Sven Gatz: “Onderzoek toont aan hoe belangrijk het voor baby’s, peuters en kinderen is om van boeken, liedjes en gedichtjes te genieten. Hoe vroeger ze in contact komen met boeken en voorgelezen worden, hoe sneller ze nieuwe woordjes oppikken en ervaren dat lezen leuk is. Hoe vroeger ze met boeken en lezen experimenteren, hoe beter voor hun taal- en leesontwikkeling. Het zorgt ervoor dat kinderen ook later makkelijker een boek lezen en stimuleert hun culturele interesse, een effect dat in alle lagen van de bevolking speelt.” Hetzelfde geldt trouwens voor vaardigheden als aanleg voor wiskunde maar evengoed ook voor doorzettingsvermogen, zelfcontrole, emotionele ontwikkeling en verbeeldingskracht.

Om dit programma te realiseren, werken verschillende instanties samen. Iedereen Leest, de vroegere Stichting Lezen, is de landelijke coördinator. Die staat met de steun van de Vlaamse overheid ook in voor de leespakketten. Ouders maken een eerste keer kennis met Boekstart in de lokale consultatiebureaus van Kind en Gezin. Bij Kind & Gezin krijgen de ouders negen maanden later een uitnodiging om hun peutertas op te halen in de lokale bib. Vanaf 2018 ondersteunt de Vlaamse overheid structureel Boekstart op Vlaams niveau, waardoor het voor de steden en gemeenten ook beter haalbaar wordt om deel te nemen aan het project.  

Boekstart.be
Boekstart.be
Boekstart.be
Boekstart.be