Sven Gatz: “Toots was nog altijd van-bij-ons”

Vlaams minister van Cultuur en Brussel, Sven Gatz reageert ontdaan op het heengaan van Toots Thielemans. “Toots was als jazzmuzikant én als componist internationaal gerenommeerd. Iedereen kende hem. Van John Lennon over Charlie Parker tot Stevie Wonder. Hij was een groot(s) internationaal figuur. En toch was Toots nog altijd van-bij-ons”, weet Sven Gatz.

Toots Thielemans werd geboren in de Brusselse volkswijk Marollen. Toots bleef de band met zijn Brussel gedurende heel zijn leven koesteren.

“Toots was een echte ‘Brusseleir’. Het was in één van de meest typische volkswijken van onze hoofdstad waar hij op zeer jeugdige leeftijd als gitarist en accordeonist zijn eerste stappen in de muziekwereld zette en waar hij als bij toeval ook de overstap maakte naar de mondharmonica. Een klein instrument waar hij grootse dingen mee deed. Die ket uit de Hoogstraat in de Marollen was groots in de kleine dingen”, stelt Sven Gatz.

Met het overlijden van Baron Toots Thielemans verliest niet enkel Brussel maar ook de muziekwereld en bij uitbreiding de Vlaamse culturele sector één van zijn grootste ambassadeurs.

Sven Gatz: “Woorden als monument en fenomeen worden vaak te pas en te onpas gebruikt. Maar voor Toots zijn die zéér zeker van toepassing. Met enkele noten kon hij ontroering losweken. Hij liet ook mij kennismaken met de eenvoud van de schoonheid én de schoonheid van de eenvoud. Toots zal voor altijd zijn plaats hebben in het hart van alle Brusseleirs.”

Toots, jazzket & jazzcat van d'Uugstroet tot New York. Un très grand monsieur.
En zuu ne schuune minsj...

Contacteer ons
Eva Vanhengel Woordvoerster Sven Gatz
Eva Vanhengel Woordvoerster Sven Gatz
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel
Koolstraat 35
1000 Brussel