Sven Gatz overhandigt Bronzen Zinneke aan Remco Evenepoel

Sven Gatz overhandigt Bronzen Zinneke aan Remco Evenepoel

Brussels minister Sven Gatz, ook bevoegd voor het Imago in Brussel, overhandigde vandaag een Bronzen Zinneke aan de Belgische wielrenner Remco Evenepoel. De beroemde profrenner opende in Brussel zijn R.EV Cycling Academy in het Koning Boudewijnstadion.

Remco Evenepoel is een naam als een klok in de professionele wielersport. ​ Op korte tijd fietste hij een fenomenaal palmares bij elkaar. Hij won vorig jaar o.m. de klassieker Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Spanje en hij werd ook wereldkampioen op de weg in Wollongong. Dit jaar won hij opnieuw Luik-Bastenaken-Luik en werd hij in Stirling wereldkampioen tijdrijden.

De Bronzen Zinnekes worden toegekend aan Brusselaars die zich opstellen als informele ambassadeurs van onze hoofdstad. Het beeldje is een miniversie van het bekende kunstwerk van Tom Frantzen, dat op ware grootte terug te vinden is in de Kartuizersstraat in het centrum van Brussel.

Strikt genomen is Remco Evenepoel nochtans geen inwoner van Brussel, maar van de randgemeente Dilbeek. De kampioen uit zich echter overal wel als Brusselaar. Zo is hij bijvoorbeeld peter van de fietsbrigade van de Brusselse politie. Vóór hij aan een wielercarrière begon, speelde Remco Evenepoel voetbal bij de jeugd van RSC Anderlecht.

“Brussel zet zich steeds meer op de kaart als internationaal vermaarde wielerstad en Remco is daarbij een grote hulp”, aldus minister Sven Gatz. “We zijn opgetogen dat Remco zijn schouders wil zetten onder het wielrennen in Brussel. Met de opening van de R.EV Brussels Cycling Academy, start Remco een sociaal project om het wielrennen toegankelijk te maken voor jongeren uit alle lagen van de Brusselse bevolking. De Academy heeft de ambitie uit te groeien tot een kweekvijver waaruit nog een Brusselse kampioen kan komen. Het is bijzonder lovenswaardig dat een van onze grootste wielerkampioenen zich engageert voor onze Brusselse jeugd. Ik zag vorige week nog dat Remco als mens het hart op de juiste plaats heeft, toen hij met zijn ploeg in de Vuelta de Marokkaanse vlag op het podium bracht uit solidariteit met het zwaar getroffen land.”

Recent werden er door minister Gatz nog Bronzen Zinnekes uitgereikt aan Angèle, Caroline Pauwels, Lous and The Yakuza en Estaminet In ‘t Spinnekopke.
​Uit de sportwereld kregen onder meer wielericoon Eddy Merckx, autocoureur Jacky Ickx, basketbalspeler Didier Mbenga en voetballer Vincent Kompany eerder al een Bronzen Zinneke.

Peter Dejaegher Woordvoerder / porte-parole a.i.
Story image

 

Imago van Brussel
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel