Sven Gatz overhandigt Bronzen Zinneke aan Lous and The Yakuza

Sven Gatz overhandigt Bronzen Zinneke aan Lous and The Yakuza

Artieste Marie-Pierra Kakoma, beter bekend als Lous and the Yakuza, werd gisterenavond in de AB bekroond als ambassadrice voor Brussel. Ze kreeg daarvoor een Bronzen Zinneke uit handen van Brussels minister Sven Gatz, ook bevoegd voor het Imago in Brussel.

Het Bronzen Zinneke is een miniversie van het bekende kunstwerk van een Brusselse bastaardhond van de hand van Tom Franssen, dat in de Kartuizerstraat in het centrum van Brussel staat. Het “zinneke” is een kruising van verschillende hondenrassen. Het staat symbool voor de diversiteit van Brussel, waarin de bewoners een cultuur van “zwans” paren aan een open houding tegenover inwijkelingen uit de hele wereld. Met het Bronzen Zinneke wil het Brussels Hoofdstedelijk Gewest eer betuigen aan ambassadeurs van het gewest.

Marie-Pierra Kakoma (26) is bekend als Lous and The Yakuza – Lous leest omgekeerd “soul”. Ze noemt zichzelf een Brusselse die opgroeide in Congo en Rwanda, in Frankrijk een platencontract kreeg en dan doorbrak in Italië en Denemarken. Op dit moment werkt ze volop aan een doorbraak in de Verenigde Staten.

Lous werd één van de gezichten van de Belgische Black Lives Matter acties. Omdat ze ook schrijft in het Engels, werd haar gevraagd om de officiële Franse vertaling te maken van Amanda Gorman’s gedicht bij de inauguratie van president Biden. Ze ondersteunt gezondheidsprojecten in Congo en Rwanda. Ze schildert, ze liep de modeweek in Parijs, en ze is het gezicht van Vuitton. Toch is muziek haar leven. Het begon moeilijk, na een periode als jonge dakloze in Brussel, daarna Engelse liedjes zingend in de Brusselse underground. Ironisch genoeg kwam de muzikale doorbraak tijdens corona op Youtube. Net als Stromae met donkere Franse teksten en vrolijke melodieën, in haar geval pop, hiphop/trap en r&b. Inmiddels stond Lous and The Yakuza op talloze festivals in binnen- en buitenland, maakte ze 2 albums met geëngageerde en persoonlijke lyrics, staat ze op de affiche met Coldplay, Alicia Keys en Gorillaz in gigantische arena’s, en is ze te horen op de soundtrack van FIFA 23. Een sterk verhaal van Brussels talent dat de vleugels uitslaat, maar altijd toch weer naar de hoofdstad refereert.

“Jarenlang hadden we Toots als dé sympathieke ambassadeur voor zijn thuishaven Brussel, ook al bracht zijn loopbaan hem tot in Amerika. Het is fijn te zien dat jonge Brusselse talenten die fakkel nu overnemen. Onze Brusselse ambassadeurs slagen er op hun manier in de wereld er op te wijzen wat voor een creatief labo en interessante lappendeken Brussel is,” zegt minister Sven Gatz.

Hij ziet haar ook passen in het meertalige beeld van Brussel in de wereld : “Ik herken een trademark in de jonge Belgen (Stromae, Angèle, en nu ook Lous and The Yakuza) die het maken in de wereld: ze zijn minstens drietalig. Vaak nog met een andere thuistaal erbij. Ze zijn urban en wereldburger tegelijk, maar ze komen net zoals Lous af en toe hiér ‘ne stoemp’ eten.

“Die mix waarmee Lous and The Yakuza een wereldster aan het worden is, maar er ons altijd aan herinnert dat ze van Brussel afkomstig is; tegelijk op de cover van Vogue staan maar ook nog even het interieur van een co-working space in Brussel uittekenen, ja dàt is een ‘zinneke’, quoi,” aldus minister Gatz.

Eerdere laureaten van deze Brusselse prijs waren onder meer Angèle, Caroline Pauwels, Toots Thielemans, Vincent Kompany, Ever Meulen en Anne Teresa De Keersmaeker.

Eva Vanhengel Woordvoerder / porte-parole, Kabinet van Minister Sven Gatz
Story image

 

Imago van Brussel
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel