Sven Gatz overhandigt Bronzen Zinneke aan estaminet "In ’t Spinnekopke”

Sven Gatz overhandigt Bronzen Zinneke aan estaminet "In ’t Spinnekopke”

Sven De Man, Esther Herten en Jonathan Smeyers van estaminet-restaurant “In ’t Spinnekopke” ontvingen een Bronzen Zinneke uit handen van Brussels minister Sven Gatz, ook bevoegd voor het Imago in Brussel. Daarmee wordt “In ’t Spinnekopke” toegevoegd aan de lijst van informele ambassadeurs voor Brussel.

Het Bronzen Zinneke is een miniversie van het bekende kunstwerk van een Brusselse bastaardhond van de hand van Tom Frantzen, dat in de Kartuizersstraat in het centrum van Brussel staat. Het “zinneke” is een kruising van verschillende hondenrassen. Het staat symbool voor de diversiteit van Brussel, waarin de bewoners een cultuur van “zwans” paren aan een open houding tegenover inwijkelingen uit de hele wereld. Met het Bronzen Zinneke wil het Brussels Hoofdstedelijk Gewest eer betuigen aan ambassadeurs van het gewest.

“In ‘t Spinnekopke” is niet zomaar een estaminet-restaurant. Het is een ‘instelling’.

Op de gevel prijkt een belangrijk jaartal: 1762, zo lang bepaalt deze lage gevel al het aanzien van het Brusselse Bloemenhofplein. Ook binnen zet je als het ware een stap terug in de tijd. En dan is er de drank en spijs, die herinneringen oproepen aan de basis van iedere Brusselse streekkeuken… het bier. Nostalgische gerechten in een eigentijdse presentatie, kwaliteitsbieren, een keuken die het beste van de streek brengt en dat zonder dikke nekkerij. Alles samen wordt bij “In ’t Spinnekopke” het Brussels erfgoed levend gehouden of terug opgewekt. Het restaurant ligt bovendien vlakbij het echte beeld van kunstenaar Tom Franssen, op de hoek van de Kartuizersstraat.

Je krijgt in dit typisch estaminet ook een unieke Brusselse sfeer en veel hartelijkheid aangeboden. Buurtbewoners komen voor die vriendelijkheid en authenticiteit steevast terug. De toeristen op hun beurt bewieroken de plek op sociale media met beelden die spreken over Brussel als een plaats die tegelijk kosmopolitisch en volks is.

“Het Bronzen Zinneke ging in 2006 naar een sterrenchef, Pierre Wynants van Comme Chez Soi. Vandaag anno 2023 weten we dat ook een volks estaminet-restaurant Brussel op de wereldkaart kan zetten. Daarom reik ik een Bronzen Zinneke uit aan ‘In ’t Spinnekopke’,” zegt minister Sven Gatz. “Sven De Man en Esther Herten en hun team bewijzen dat ze twee publieken kunnen laten genieten: de jonge én oude Brusselaars die verlangen naar de traditionele keuken, en de nieuwsgierige toeristen die dit adresje in alle gidsjes vinden. Er zijn weinig plaatsen waar toeristen en ketjes verbroederen, en hier is dat juist de bedoeling van de zaakvoerders, hetgeen helemaal de sfeer schept van Brussel als ‘gemoedelijke’ hoofdstad van Europa.”
Minister Sven Gatz wil hiermee ook een hart onder de riem steken van Brusselaars die toekomst willen creëren voor de Brusselse horeca, die tijdens Corona toch wel klappen kreeg: “In ’t Spinnekopke” is een positief voorbeeld voor hen en daarbovenop ook een internationaal ambassadeur voor onze streekgerechten en -bieren.”

Het allereerste Bronzen Zinneke werd in 2001 uitgereikt aan zanger Johan Verminnen voor zijn profilering als 'ket par excellence'. De meest recente Bronzen Zinnekes belandden in de handen van Angèle, Caroline Pauwels en Lous and The Yakuza. Uit de culinaire wereld kregen reeds sterrenchef Pierre Wynants en hofleverancier-patissier Herman Van Dender een Bronzen Zinneke én de titel van informeel ambassadeur van Brussel.

Eva Vanhengel Woordvoerder / porte-parole, Kabinet van Minister Sven Gatz
Story image
Story image
Story image
Story image

 

Imago van Brussel
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel