Sven Gatz overhandigt Bronzen Zinneke aan Anne Teresa De Keersmaeker

Brussels minister van Financiën en Begroting Sven Gatz, die ook bevoegd is voor het Imago van Brussel, heeft vandaag een Bronzen Zinneke overhandigd aan Anne Teresa De Keersmaeker. Het beeldje, een kopie van een werk van de Brusselse beeldhouwer Tom Frantzen, is een erkenning voor de verdiensten van de wereldberoemde danseres en choreografe, die afstralen op Brussel.

Anne Teresa De Keersmaeker is een van de Brusselse artiesten met wereldwijd geroemde verdiensten en faam. Al veertig jaar beïnvloedt de Belgische choreografe de ontwikkeling van de postmoderne dans. Haar danscarrière begon in Brussel, waar ze studeerde bij Maurice Béjart. In 1980 debuteerde ze met eigen werk ‘Asch’ in het Brussels gemeenschapscentrum De Markten. Ze studeert verder in New York, haar doorbraak komt er met ‘Fase’ (1982) een choreografie op de muziek van Steve Reich. Met het iconische ‘Rosas danst Rosas’ (1983) volgt de internationale doorbraak.

Toch kiest De Keersmaeker voor Brussel als uitvalsbasis voor haar dansgezelschap Rosas, waar ze in 1995 een eigen dansschool aan koppelt, P.A.R.T.S. (Performing Arts Research and Training Studios) in Vorst. Elk jaar krijgt er een selectie van een zestigtal studenten uit zo’n 25 landen een vervolmakingsopleiding, die hen ook laat kennismaken met de Europese hoofdstad Brussel, als een der meest diverse steden ter wereld.

Met haar producties reisde Anne Teresa De Keersmaeker alle werelddelen rond. Maar Brussel is dankzij haar de internationale hoofdstad van de moderne dans geworden.

Met haar gezelschap en de  dansschool P.A.R.T.S. voelt Anne Teresa zich in Brussel verankerd. Zoals ze het zelf ooit zei: “Ik kan me niet voorstellen ergens anders te wonen dan in Brussel. Ik hou van Brussel ondanks het feit dat het een gekwetste stad is, naar het beeld van mijn land: betwixt and between. Brussel is tegelijk rijk en arm, mooi en lelijk, gevoelig en gevaarlijk”.
Minister Sven Gatz, een fan van het eerste uur, looft haar als een culturele ambassadrice en advocaat van Brussel: “Anne Teresa kreeg zowat alle bekende internationale prijzen uit de danswereld. De koning benoemde haar tot barones. Ze ontving de Prijs voor Algemene Culturele Verdienste, de belangrijkste cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap. Aan de VUB werd ze doctor honoris causa. Met dit Bronzen Zinneke hopen we haar de sympathiekste prijs te geven, want het komt uit de stad die haar op handen draagt en haar het liefst is.”

Het originele Bronzen Zinneke van de Brusselse beeldhouwer Tom Frantzen stelt een plassende hond voor. Je vindt het terug op de hoek van de Kartuizerstraat en de Oude Graanmarkt in het centrum van Brussel. Het “zinneke” is een kruising van verschillende hondenrassen. Het staat symbool voor de diversiteit van Brussel, waarin de bewoners een cultuur van “zwans” paren aan open houding tegenover inwijkelingen uit de hele wereld. 

Eva Vanhengel Woordvoerder / porte-parole

 

 

 

 

 

Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel