Sven Gatz over Zjef Van Uytsel: de zanger is dood, zijn liedjes blijven leven

Minister van Cultuur Sven Gatz heeft met spijt kennis genomen van het overlijden van Zjef Vanuytsel. ‘Een van de grote kleinkunstzangers uit mijn jeugd is gestorven’, zegt Gatz. ‘Ik denk met weemoed terug aan De Zotte Morgen en het wondermooie Ik weet wel mijn lief. Ik bied de familie en nabestaanden van Zjef mijn oprechte deelneming aan. De zanger is dood, zijn liedjes blijven leven.’

Zanger en architect Zjef Vanuytsel, is gisterenavond in Leuven overleden op 70-jarige leeftijd. Hij was een van de grote namen uit de Vlaamse kleinkunstwereld van de jaren zeventig. In 1970 debuteerde hij met de fantastische plaat De Zotte Morgen, die met 100.000 verkochte exemplaren een record vestigde. ‘In de canon van onze kleinkunst verdient die klassieker een absolute ereplaats’, meent Gatz. ‘Nog altijd kan ik de bekende liedjes van die plaat zoals het titelnummer, Houten kop, De Stad, De Nacht, Ik weet wel mijn lief, Je kunt niet zonder de anderen of Hop Marlene meezingen.

Sven Gatz plaatst Zjef Vanuytsel op gelijke hoogte met zangers als Johan Verminnen of Raymond van het Groenewoud. Maar ook als architect, waarvoor hij een diploma behaalde aan Sint-Lucas in Brussel, maakte hij sedert halverwege de jaren tachtig faam. ‘Ik herinner me dat hij o.a. gemeentehuizen ontwierp en culturele centra’, zegt Gatz, ‘en het bekende gemeenschapscentrum De Markten aan de Graanmarkt in Brussel verbouwde’.

Contacteer ons
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel
Koolstraat 35
1000 Brussel