Sven Gatz laat cultuursector over het muurtje kijken

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft beslist om voor een totaalbedrag van 327.493 euro 19 verschillende partnerprojecten te ondersteunen. Met de subsidies voor deze projecten worden samenwerkingen tussen culturele spelers en partners uit andere sectoren gestimuleerd. De eerste projecten zijn van start gegaan op 1 december.

Samenwerken binnen en buiten de cultuursector biedt veel potentieel. De creativiteit en experimenteerdrift in de cultuursector slaat vaak ook gensters in de vernieuwing van andere maatschappelijke terreinen, van een traditioneel industrieel bedrijf tot een voetbalclub. Sven Gatz wil met de zogenaamde innovatieve partnerprojecten de samenwerking van cultuur met andere sectoren stimuleren.

De “innovatieve partnerprojecten” zijn de uitvoering van een speerpunt in het beleid van de minister rond aanvullende financiering. Eerder al werd een uitbreiding van de tax shelter naar de podiumkunsten gerealiseerd. De andere speerpunten, de Cultuurbank en het Cultuurloket gaan in de loop van 2018 van start.

Gatz mikt op samenwerkingen tussen kunstenaars, artiesten, creatieven, cultuurhuizen, erfgoedspelers en spelers uit het sociaal-cultureel volwassenenwerk enerzijds en culturele maar vooral ook niet-culturele spelers anderzijds: wetenschap, technologie, zorg, media, sport, onderwijs, … en ga zo maar door.

Een partnerproject beoogt steeds een win-win voor alle betrokken partijen en werkt vernieuwend omdat het partners laat samenwerken die voorheen met elkaar niets te maken hadden. Sommige projecten verbinden twee partners, andere verbinden veel partners uit verschillende sectoren.

Voor de partners uit de culturele wereld openen de projecten deuren naar andere sectoren: dit levert hen inspiratie op, stimuleert hen om dingen eens anders te doen, laat de partners van elkaar leren, zichzelf in vraag stellen en verbreedt hun netwerk of publiek. Bovendien vergroten zo’n projecten de maatschappelijke impact van culturele spelers, bieden ze nieuwe en andere mogelijkheden voor de presentatie en distributie van hun creaties en activiteiten.

Begin juni werd voor de eerste keer in Vlaanderen de experimentele projectoproep “Over de muur kijken” gelanceerd. In totaal meldden zich 45 kandidaten. In 2018 volgt een tweede oproep.

Een gevarieerde groep partners uit verschillende culturele subsectoren diende een aanvraag in. De niet-culturele partners hebben op hun beurt een diverse achtergrond. Ze komen uit de wereld van de wetenschap, technologie, zorg, media, sport en het onderwijs. De projecten vinden zowel in Vlaanderen als in Brussel plaats.

Sven Gatz: “Ik ben ervan overtuigd dat uit de eerste oproep veel interessante projecten en allianties zullen ontstaan. Die zullen alle partners ten goede komen. De culturele partners krijgen toegang tot sectoren waarmee ze minder vertrouwd waren en waarin ze een voet aan huis krijgen en omgekeerd. Ook de cultuurparticipatie wordt er beter van.”  

De 19 gehonoreerde projecten zijn:

1. Regenprinter (Leuven): een samenwerking tussen Het nieuwstedelijk en KU Leuven e-Media Research Lab.

2. To Be and Not To Be - 360 Degrees (Oostende): een samenwerking tussen Cultuurcentrum De Grote Post en VRT Sandbox.

3. Samen Cultuureel Ondernemen (Vlaanderen): een samenwerking tussen Cultuurcentrum De Grote Post vzw, het Kaaitheater, Kunstencentrum Vooruit, Stichting Nieuwe Helden, Buda Kunstencentrum, C-Mine, Arteconomy, Hart Magazine, Etion ledenwerking, Karakters BVBA en art-shelter cvba.

4. Opleidingstrajecten voor nieuwkomers (Brussel): een samenwerking tussen Cinemaximiliaan en de VDAB.

5. Dekoloniseer het museum (Brussel): een samenwerking tussen het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en MO* Magazine.

6. Theaterateliers voor pleegkinderen (Gent): een samenwerking tussen De Conventie vzw, Larf! en Pleegzorg Oost-Vlaanderen.

7. Another Sport is Possible (Gent): een samenwerking tussen Timelab vzw en de KAA Gent Foundation.

8. 3T: Techniek in Tastbare Tools (Gent): een samenwerking tussen het MIAT, Arteveldehogeschool Gent en de Howest.

9. Spartacus X The School (Hasselt): een samenwerking tussen The School en Belvédère Wijkontwikkelingsmaatschappij B.V. en VVM-De Lijn - entiteit Limburg.

10. De Groene Muur (Antwerpen): een samenwerking tussen Oud Wijzer vzw en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen

11. Media Mashup (Vlaanderen): een samenwerking tussen JEF vzw, Mediawijs en Kingsberry.

12. MOOOV Academy (Vlaanderen): een samenwerking tussen Flanders Doc, Cera CVBA en MOOOV vzw.

13. Artistiek juweel en innovatief kunstwerk:: een samenwerking tussen Frederik De Wilde en Stratasys Ltd.

14. SonoKids (Merksplas): een samenwerking van Musica vzw tussen Kinderclub De Spetter IBO en SPKvzw/KIKO"

15. Fietscultuur- en techniek in Brussel (Brussel): een samenwerking tussen Archief en Museum voor het Vlaams Leven te Brussel vzw en Cycl

16. Zperm: een samenwerking tussen Luc Van Soom en William Ghysels, Pierre Stubbe, Unidoor en Frank Breugelmans.

17. Gemeenschapsmunt 'Pajot' (Ternat): Cultuurcentrum De Ploter, CDER GCV, Muntuit vzw, Pulse Transitienetwerk Cultuur en Triodos Bank.

18. Cara van….(Kortrijk): een samenwerking tussen ‘t N.E.S.T. en VTI Kortrijk

19. Toon je Talent! (Roeselare): een samenwerking tussen ARhus en MHKA Roeselare.

Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel