Sven Gatz investeert opnieuw fors in infrastructuur voor cultuur

Minister van Cultuur Sven Gatz heeft de dossiers voor 54 culturele infrastructuurprojecten over heel Vlaanderen en Brussel goedgekeurd. In totaal betreft het een investeringsbedrag van meer dan 6 miljoen euro in bibliotheken, culturele centra, jeugdverblijfcentra, jeugdhuizen en musea.

Minister Sven Gatz: “Naast een betoelaging van de werking zetten we ook fors in op de vernieuwing van onze jeugd- en culturele infrastructuur. Via het Fonds voor Culturele Infrastructuur (FoCI) en het Vlaams Klimaatfonds konden culturele en jeugdorganisaties projectvoorstellen indienen voor investeringen rond drie prioriteiten: vernieuwing van de theatertrekken, verbetering van de toegankelijkheid en investeringen in energiezuinigheid. In deze ronde ging het leeuwendeel, zo’n 5,3 miljoen euro, naar energiezuinigheid.”

Verdeeld volgens de drie subsidielijnen worden er 43 projecten voor de verbetering van de energiezuinigheid gehonoreerd, 10 voor het toegankelijker maken van de infrastructuur en één voor het automatiseren van de theatertrekken (in het Cultureel Centrum van Tielt). De bibliotheken van Temse en Hoegaarden, 14 culturele centra, 7 ontmoetingscentra, 21 jeugdverblijfscentra, 3 projectdossiers van jeugdbewegingen, 2 jeugdhuizen, één stadstheater (NT Gent) en 4 musea (o.a. het SMAK en het MSK in Gent) zagen hun aanvraag goedgekeurd.

De grootste subsidiebedragen gaan naar de Culturele Centra van Maasmechelen (€ 750.000), Knokke-Heist (€ 500.000), Brasschaat (€ 216.000), Tielt (€ 261.000), Sint-Truiden (€ 336.000), Schoten (€ 415.000) en Torhout (€ 464.000) en de jeugdverblijfcentra J-Club uit De Panne (€ 396.000) en Galbergen uit Mol (€ 219.000). De volledige lijst vindt u onderaan.

Het gros van de investeringen gaat naar energiezuinigheid. Ze behelzen een grote variëteit van geplande ingrepen: zuiniger verlichting, vernieuwde beglazing, milieuvriendelijke verwarmingsinstallaties, en zo meer.

Volgend jaar kunnen jeugd- en culturele organisaties tot 1 april opnieuw projectaanvragen indienen voor de drie subsidielijnen.

Voor het plaatsen van zonnepanelen kunnen de organisaties een beroep doen op een energielening.

Meer info is terug te vinden op:

https://cjsm.be/cultuur/themas/culturele-infrastructuur/energielening-cultuur-en-jeugd 

Contacteer ons
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz, Kabinet Gatz
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz, Kabinet Gatz
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel
Koolstraat 35
1000 Brussel