Sven Gatz herinnert zich Eddy Wally van Las Vegas tot Ertvelde

Zondag 7 februari 2016 — ‘Als marktkramer was hij geboren, als rasartiest is hij gegaan’. Minister van Cultuur Sven Gatz bewaart warme herinneringen aan de Vlaamse charmezanger die gisterenavond op 83-jarige leeftijd overleed. Hij wenst zijn dochter Marina, zijn naasten en de vele vrienden en fans veel sterkte.

Het overlijden van Eddy Wally zat er al een tijdje aan te komen. Hij stierf aan de gevolgen van een hersenbloeding. ‘Met zijn hoed, zijn blitse zonnebril en de glinsteringen in zijn kostuums bracht hij dromen in de Vlaamse huiskamers’, herinnert Sven Gatz zich. ‘Over zijn vliegmachien, over Amerika of over zijn chérie, zoals in het gelijknamige liedje waarmee hij in 1966 debuteerde. Ik hoorde hem graag vertellen over zijn fabelachtige buitenlandse successen. Hij was thuis in Las Vegas, in Moskou en Parijs. Maar toch vooral in Ertvelde. Hoewel hij zich daar als zanger niet op kleedde, blijft Eddy Wally voor mij ook altijd die geweldige volksjongen die met handtassen op de markt stond.’ 

In 2012 gaf Eddy Wally nog een memorabel afscheidsconcert in Kortrijk. Nu is “The Voice of Europe” eindelijk terug bij zijn geliefde cherie Mariëtje.