Sven Gatz en de Corsicanen in de boekhandel

Vanaf vandaag ligt het boek ‘SnapWhat Minister? Sven Gatz en de Corsicanen. Zes millennials en een minister op zoek naar de toekomst van de samenleving’ in de boekhandel. Minister van Jeugd Sven Gatz ondernam afgelopen zomer met zes jongeren een trektocht van zes dagen door de bergen van Corsica. Het boek combineert het relaas van de avonturen onderweg met de weerslag van boeiende toekomstgesprekken met de jongeren ’s avonds voor het slapengaan.  

In “SnapWhat Minister” is  Sven Gatz, de initiatiefnemer van het project, niet de auteur maar een personage zoals de zes jongeren. De titel, een samentrekking van Snapchat en WhatsApp, twee sociale media  die door jongeren gretig worden gebruikt, alludeert op de generatiekloof tussen de minister en de jongeren. Zij proberen hem hun manier van denken en hun opvattingen als de jeugd van tegenwoordig uit te leggen. Tekstschrijver Peter Dejaegher tekende de verhalen op en schreef ze na de reis uit.

De zes jongeren, tussen 18 en 26 jaar oud, verschillen in zowat alles. Maar één ding hebben ze gemeen: ze zetten zich in voor anderen. Voor een jeugdbeweging of een jeugdhuis, voor vluchtelingen of kwetsbare jongeren, op het toneel of als advocaat van gelijke kansen. Dit leverde interessante gesprekken op die vaak op het scherp van de snee verliepen, maar soms kon je ook een speld horen vallen. Meestal werd er heerlijk gepingpongd, sneuvelden vastgeroeste waarheden en ontloken nieuwe inzichten, zoals dat nu eenmaal gebeurt als jongeren vrij en vrank voor hun mening uitkomen.

In het boek beantwoorden de jongeren vragen als: waarom moet je achttien zijn om te ondernemen? Mogen tienermoslima’s van hun ouders zelf beslissen of ze een hoofddoek dragen? Wie heeft er nog een probleem mee om zijn ouders te vertellen dat hij homo is? Is het basisinkomen een oplossing voor al wie door de aankomende automatisering zijn werk zal verliezen? Wat maakt een leerkracht onvergetelijk goed? Zullen onze traditionele jeugdbewegingen verdwijnen als ze er niet in lukken zo divers te worden als de wijk of buurt waarin ze actief zijn? Of: hoe ga je om met een dakloze tiener die geen hulp wil?

“SnapWhat minister” laat de lezer daarnaast kennismaken met het zuidelijke parcours van de GR20, het legendarische lange routepad dat dwars door de bergen van het noorden naar het zuiden van Corsica loopt. Het gezelschap ploeterde zes loodzware dagen met de rugzak van Bavella naar Vizzavona. Onderweg kwamen de jongeren en de minister voor heel wat verrassingen te staan, van ondrinkbaar water tot stappers voor wie trektochten in de bergen geen spek voor de bek bleken.

Sven: “Niet de tocht was het doel van de reis, maar ons verhaal, het verhaal van de Corsicanen. Over zichzelf en over hoe ze de toekomst zien. Elke jongere met zijn of haar eigen verhaal, zijn of haar eigen mening en blik op de wereld van vandaag. Het zet je aan het denken. En dat is ook wat het boek doet.”

“SnapWhat minister” werd uitgegeven door Lannoo. Het richt zich tot jeugdleiders, leerkrachten, ouders, politici en natuurlijk jongeren zelf. Dit boek is voer voor discussies in jeugdhuizen en leidingslokalen, leraarskamers en klassen, cafés, koten en salons. Maar ook Corsicareizigers en liefhebbers van grote bergtochten zullen er hun gading in vinden.  

De opbrengst van het boek gaat naar Minor-Ndako, een organisatie die zich inzet voor probleemjongeren uit alle windstreken.

Sven Gatz en de Corsicanen zijn ook op de Boekenbeurs in Antwerpen op maandag 30 oktober. Om 14 u gaan ze in gesprek rond hun boek op het Oranje Podium, in Hal 3 en om 15 u signeren ze aan de stand van Lannoo in Hal 3.

‘Snapwhat minister? Sven Gatz en de Corsicanen. Zes millennials en een minister op zoek naar de toekomst van de samenleving’, opgetekend door Peter Dejaegher, Uitg. Lannoo, Tielt, x blz, geïllustreerd, € 19,99

Ook te koop op: https://www.lannoo.be/nl/snap-what-minister

Contacteer ons
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz, Kabinet Gatz
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz, Kabinet Gatz
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel