Sven Gatz bezoekt Ruhrtriennale

Vandaag reist minister van Cultuur Sven Gatz naar Nord-Rhein-Westfalen om er gedurende drie dagen voorstellingen van de Ruhrtriennale bij te wonen. De artistieke leiding voor de edities 2015- 2016 -2017 berust in handen van Johan Simons die tevens directeur is van NTGent. En dat straalt af op de programmatie. 

De Ruhrtriennale werd in 2002 opgericht, met Gerard Mortier als eerste intendant en verandert om de drie jaar van artistieke directie. Voor de edities 2015 tot 2017 staat de Nederlander Johan Simons aan het roer. Het festival gaat jaarlijks door, maar wordt een triënnale genoemd door het driejaarlijkse perspectief van de artistieke leiding.

Met stevige wortels in het Vlaamse podiumkunstenlandschap koos Johan Simons voor sterke Vlaamse invloeden op de podia. Op de editie van dit jaar zijn onder andere voorstellingen van Les Ballets C de la B, Rosas, Collegium Vocale, Damaged Goods, Bl!NDMAN, Transparant, Eleanor Bauer met Ictus, B’Rock, Ivo Van Hove, Luk Perceval en Studio Orka te zien.

Een sterkere internationale presentatie van onze gezelschappen en kunstenaars, zoals bijvoorbeeld eerder dit jaar ook in Edinburgh en Avignon, vormt een van de beleidsprioriteiten van minister Gatz.

‘Door ook zelf van 2 tot 4 september aanwezig te zijn op de Ruhrtriennale, wil ik die beleidsklemtoon in de verf zetten en ook onze artiesten uit Vlaanderen en Brussel een duwtje in de rug geven’, zegt Gatz. Hij zal o.m. de première bijwonen van ‘Die Fremden’, een productie van NTGent in regie van Johan Simons, samen met Bondspresident Joachim Gauck. Op het programma staat ook de nieuwe productie van Alain Platel/Les Ballets C de la B.  Platel liet zich voor ‘Nicht Schlafen’ door Mahler inspireren. De scenografie rust in de handen van Berlinde De Bruyckere.

Dit festival onderscheidt zich van andere door de bijzondere locaties: oude industriële erfgoedsites die omgebouwd werden voor het tonen van muziek, dans, theater en literatuur. Daarnaast wordt het hart van het festival gevormd door grootse nieuwe (en vernieuwende) creaties door internationale topartiesten.

Jaarlijks staan in totaal ongeveer 80 voorstellingen van een 30-tal producties op het programma. In 2015 was er ook al een uitgebreid Vlaams programma met premières en voorstellingen van onder andere NT Gent en Collegium Vocale, B’Rock, Anne Teresa De Keersmaeker/Rosas en Studio Orka.

Contacteer ons
Eva Vanhengel Woordvoerster minister Sven Gatz
Eva Vanhengel Woordvoerster minister Sven Gatz
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister voor Financiƫn, Begroting, Ambtenarenzaken en Meertaligheid
Vlaams minister van Brusselse Aangelegenheden
Koolstraat 35
1000 Brussel