Silver Tower wordt Iris Tower

De nieuwe Silver Tower, waarnaar de medewerkers van de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel (GOB) en Brussel Fiscaliteit zullen verhuizen, krijgt een nieuwe naam: Iris Tower. Vanaf november wordt de toren in gebruik genomen door het Brussels Gewest.

De meerderheid van de verdiepingen in de toren aan het Noordstation is zo goed als klaar om de medewerkers van het Brussels Gewest te ontvangen. De verhuizing van de circa 2.000 ambtenaren van de gewestelijke overheidsdiensten voor mobiliteit, economie en tewerkstelling, financiën en begroting, lokale besturen, internationale relaties en fiscaliteit staat gepland vanaf november tot januari 2021.

De bouw van de Iris Tower door Ghelamco in de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node is eind 2018 gestart. De wolkenkrabber heeft een hoogte van 137 meter en telt 40.000 m² kantoorruimte en 32 verdiepingen. Ghelamco verkocht dit jaar haar aandelen aan het Duitse fonds Deka Immobilien. Het Brussels Gewest heeft met de eigenaars een huurovereenkomst afgesloten voor 18 jaar.

Als nieuw administratief centrum van het Brussels Gewest moet de Iris Tower een digitaal neusje van de zalm worden voor de medewerkers maar ook voor de bezoekers. Voor de medewerkers wordt het een moderne werkplek die spoort met de recentste technieken en methodieken en telewerk.

Bezoekers worden in de Iris Tower onthaald aan de modernste welkomstbalies en kunnen er ook aan digitale kiosken terecht. De Iris Tower moet ook een voorbeeld zijn van klantvriendelijkheid in de publieke sector. De toren is bovendien vlot bereikbaar via het openbaar vervoer.

Brussels minister-president Rudi Vervoort: “Ik ben verheugd dat de gewestelijke administratie weldra verhuist naar een ultramodern gebouw met buitengewone energieprestaties. Ik zou daarom de ambtenaren willen bedanken die zich volledig ingezet hebben om deze fraaie ambitie waar te maken. Door zijn intrek te nemen in de IRIS Tower worden alle gewestelijke ambtenaren in één enkel gebouw gecentraliseerd. De nieuwe zetel van de gewestelijke administratie bevindt zich bovendien middenin een wijk die momenteel volop in verandering is en waar het Gewest omvangrijke middelen in investeert via het stadsvernieuwingscontract “Brabant - Noord - Sint-Lazarus”. Deze reusachtige verhuis schenkt het Gewest dus ook de gelegenheid de motor te vormen van een echte wedergeboorte van deze wijk, wat mij bijzonder blij maakt.“
Brussels minister van Openbaar Ambt Sven Gatz: “We zijn blij dat de oplevering van de nieuwe Iris Tower ondanks de coronaperikelen weinig vertraging heeft opgelopen. Deze wolkenkrabber zal de komende jaren een ontmoetingsplek worden voor veel medewerkers en burgers en een nieuw icoon worden in de Brusselse skyline.”
Story image
Eva Vanhengel Woordvoerder / porte-parole, Kabinet van Minister Sven Gatz

Zeynep BALCI
Woordvoerder NL - Kabinet van Minister-President Rudi Vervoort
​zbalci@gov.brussels

M: +32 498 816 514

Ambtenarenzaken
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel