Per fiets door het nieuwe Berlijn

Gisteren heb ik in Brussel met wat vrienden een fietstocht gemaakt van ruim veertig kilometer. Ik toonde hen wat een sterke cultuurstad Brussel is. We reden langs vele cultuurtempels, theaters en musea, en nog langs vele andere niet. Want dan zou onze tocht dubbel zo lang uitvallen.

Brussel is een parel van een cultuurstad, om te beginnen voor Brusselaars. Maar het is ook een hoogvlieger voor Nederlandssprekenden en Franstaligen uit een gebied van Antwerpen tot Charleroi en van Gent tot Hasselt. Met centraal die grootstad, de Europese, Belgische en Vlaamse hoofdstad, die ook als een magneet werkt op expats, toeristen en artiesten van overal in de wereld. In 2017 omschreef The New York Times ons Brussel als het nieuwe Berlijn. A global cultural capital.

Brussel telt bijvoorbeeld meer culturele instellingen dan Amsterdam. Maar de Brusselse scène is versnipperd. Dat het aantal cultuurhuizen in Brussel zo groot is, dankt de stad natuurlijk aan het feit dat er al decennia lang zowel Vlaamse, Franstalige, federale en lokale culturele organisaties actief zijn.

De voorbije jaren hebben we die verschillende cultuurhuizen en organisaties beter proberen te bundelen en stroomlijnen. Bijvoorbeeld door een internationale cultuurcommunicatie beschikbaar te maken, in het Nederlands, Frans en Engels. Zodat bezoekers van onze stad in drie talen kunnen uitvissen wie wat precies waar en wanneer doet.

We hebben ook de Museumpas voor heel België gelanceerd. Die maakt museumbezoek goedkoper. Met één pas kan je alleen in Brussel al terecht in een dertigtal musea en meer dan 50 tentoonstellingen. En met alle musea buiten Brussel erbij gerekend, geeft de pas toegang tot 145 musea en meer dan 250 tentoonstellingen.

Via de federale tax shelter slaagde ik erin om onze podiumkunsten meer financiële zuurstof te geven. Ik maakte er een punt van om cultuurhuizen te stimuleren een artistiek hoog of zelfs topniveau te koppelen aan een lage drempel. En ik moedig hen aan om meer buiten hun muren te treden, de buurt op te zoeken en te betrekken. Maar ook ver van hun comfortzone op jacht te gaan naar nieuwe publieken en talenten.

Het voelt heerlijk het nieuwe Berlijn te zijn.

Contacteer ons
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel