Open oproep voor ontwerp van nieuw M HKA

De Vlaamse Regering heeft minister van Cultuur Sven Gatz de opdracht gegeven om, in overleg met de stad Antwerpen, de procedure te starten voor een nieuw gebouw voor het M HKA. Het nieuwe museum zal gebouwd worden aan de Zuidersluis/Hof van Beroep. Gatz zal voor de studieopdracht voor dit nieuwe topmuseum voor hedendaagse kunst te werk gaan met een open oproep.

De Vlaamse Regering beschouwt het M HKA als een internationaal toonaangevend museum dat zich specialiseert in het hedendaagse kunstpatrimonium van Vlaanderen. Het M HKA is vandaag gehuisvest in de Leuvenstraat in de Antwerpse Zuidwijk. Daar kan het echter niet voldoen aan de gestelde ambities en verwachtingen. Daarom werd eerder al een verhuizing onderzocht. Het studiewerk duidde van de verschillende keuzemogelijkheden de site Zuidersluis/Hof van Beroep aan als meest geschikte.

Minister Gatz: “Omdat het M HKA een van de vlaggenschepen van ons cultureel erfgoed is, zowel binnen Vlaanderen als internationaal, kozen we voor de procedure van een open oproep om een ontwerpteam voor de bouw van het nieuwe topmuseum in Antwerpen te selecteren. Zo’n open oproep is één van de instrumenten die de Vlaamse Bouwmeester aanbiedt om architecturale kwaliteit te waarborgen.”

De open oproep is een procedure in twee fasen. In een eerste fase stellen ontwerpteams uit binnen- en buitenland zich kandidaat. De Bouwmeester stelt vervolgens een shortlist op met kandidaat-ontwerpers. Daaruit selecteert vervolgens een selectiecommissie vijf teams die een ontwerpvoorstel mogen uitwerken tegen vergoeding.

Die voorstellen worden in een tweede fase beoordeeld door een gunningscommissie. Op basis van die beoordeling formuleert uiteindelijk de Bouwmeester, vermoedelijk einde volgend jaar, een advies aan de Vlaamse Regering over de gunning van de studieopdracht. De finale beslissing over het studiecontract en de ermee gepaard gaande studiekosten zal dus genomen worden door de volgende Vlaamse Regering.

Eerder studiewerk over de infrastructurele noden van het nieuwe M HKA en de meest geschikte locatie voor het museum in Antwerpen, raamde de kostprijs voor de bouw op 65,5 miljoen euro, inclusief BTW en erelonen.

Contacteer ons
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz, Kabinet Gatz
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz, Kabinet Gatz
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel
Koolstraat 35
1000 Brussel