Nu ook Boekpakket voor Baby’s en Peuters in Brussel

Vlaams minister van Cultuur, Jeugd en Brussel Sven Gatz besliste eind vorig jaar om het project Boekstart over heel Vlaanderen en Brussel uit te rollen. Dit  cultureel educatief project zet ouders aan om hun kinderen op zeer jonge leeftijd al in contact te brengen met leesplezier. Het project kende een vliegende start in Vlaanderen. Dankzij een samenwerking met minister Pascal Smet, die via de VGC het project meefinanciert, is nu ook Brussel aan de beurt. Tal van Brusselse gemeenten tekende reeds in op het project.

Via het Boekstart-programma krijgen ouders van een baby van 6 maanden een babypakket. Daarin zit een knisperboek en een brochure met informatie over voorlezen en de lokale bibliotheek. Eens de kinderen 15 maanden oud zijn, krijgen ze een uitnodiging om in de plaatselijke bibliotheek een peutertas op te halen met 2 boeken en een brochure vol informatie en tips.

“Op die manier worden ouders geprikkeld om heel vroeg voor te lezen en naar de bibliotheek te gaan. Alle onderzoeksrapporten zeggen dat de effecten op lange termijn van (voor)lezen op erg jonge leeftijd het grootst zijn. Een voorschoolse investering in leesplezier en vroege geletterdheid levert dus erg belangrijke voordelen op, zowel voor de persoonlijke ontwikkeling als voor de latere maatschappelijke participatie,” legt minister van cultuur Sven Gatz uit.

Het Boekstart-programma loopt al in verschillende landen. In Vlaanderen kende het programma eerst een beperkte uitrol in Limburg en West-Vlaanderen. Eind 2017 besliste minister Gatz om het project over heel Vlaanderen én Brussel aan te bieden. Sinds 1 juli 2018 zijn er al 204 boekstart-gemeenten.

Nu is ook Brussel aan de beurt.

Pascal Smet: “Kersverse ouders kunnen in Jette, Brussel Stad, Evere, Laken, Ukkel, Sint-Pieters-Woluwe, Elsene, Oudergem, Sint-Joost-ten-Node, en Sint-Jans-Molenbeek een boekpakket voor hun baby of peuter afhalen. Samen met de Brusselse bibliotheken hopen we de goesting om te lezen reeds op jonge leeftijd te stimuleren.”

“Net zoals in Vlaanderen, is ook de interesse in Brussel erg groot. Boekstart is een project dat staat of valt met het engagement van de lokale besturen. Ik hoop dat ook andere gemeenten binnenkort intekenen op het programma en zo mee het leesplezier van jongs af aan te stimuleren,” zegt minister Gatz.

Boekstart is een co-financieringsmodel. De Vlaamse overheid voorziet in de middelen voor de babypakketten en de gemeente financiert de peutertassen (11 euro). Dankzij de financiële inbreng van de VGC wordt die kostprijs voor de Brusselse gemeenten gehalveerd.

Het Boekstart-programma biedt bovendien tal van ondersteunende activiteiten, zoals infosessies, vormingen of affiches, infobrochures, nieuwsbrieven. Het programma wordt gecoördineerd door Iedereen leest.

 

Contacteer ons
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz, Kabinet Gatz
Damiaan De Jonge Persverantwoordelijke Pascal Smet
Tine Kuypers Persverantwoordelijke Iedereen Leest
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz, Kabinet Gatz
Damiaan De Jonge Persverantwoordelijke Pascal Smet
Tine Kuypers Persverantwoordelijke Iedereen Leest
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel
Koolstraat 35
1000 Brussel