Nieuwe commerciële radio voor vrouwen op komst

Minister van Media Sven Gatz heeft vier nieuwe commerciële radiozenders erkend. Het gaat om zogenaamde netwerkradio’s, radio’s met een voornamelijk stedelijke dekking. Er komt er eentje voor een algemeen doelpubliek, eentje die vooral Nederlandstalige en Vlaamse muziek zal brengen, een radio gericht op stadsbewoners en tenslotte een zender die vooral op vrouwelijke luisteraars mikt. Op die manier wil de minister meer keuze bieden aan de luisteraar en brengt hij meer evenwicht tussen de publieke en de private zenders in het radiolandschap. 

De beslissing om de vier nieuwe radio’s te erkennen kadert in de hervorming van het radiolandschap. Die hervorming maakt ruimte voor vier nieuwe commerciële radiozenders. Tien kandidaten hadden een aanvraag ingediend. De aanvragen werden beoordeeld door het Departement Cultuur, Jeugd en Media.

Sven Gatz: ‘Radio blijft nog steeds een geliefd medium onder de Vlamingen. Met vier nieuwe commerciële radio’s zorgen we ervoor dat de luisteraar meer keuze krijgt. Een nieuwe algemene radio, eentje die zich richt op een vrouwelijk doelpubliek, een zender die zich toelegt op Vlaamse muziek en eentje die gericht is op het stadsleven maken ons radiolandschap vanaf volgend jaar nog gevarieerder.’

Volgende kandidaten krijgen een erkenning:

S-Radio (SBS Media) wordt een zender voor een algemeen publiek. Deze zender zal 24 uur per dag, zeven op zeven dagen uitzenden. Muziek wordt afgewisseld met nieuws, informatie en entertainment. S-Radio wil sterk inzetten op interactiviteit met de luisteraars en zal een ruim aanbod van allerlei muzikale genres uitzenden.

VBRO (Vrije Brugse Radio Omroep) zal zich onderscheiden als een radio met een Nederlandstalig en Vlaams profiel. VBRO heeft de ambitie om Vlaamse artiesten en in het bijzonder Vlaamse populaire muziek een volwaardige plaats te bezorgen in het muzikale cultuurlandschap. De zender brengt ook programma’s met aandacht voor: (straat)theater, kunst, musical, cabaret, stand-up-comedy, film, literatuur, … VBRO wil dicht bij de luisteraars staan en initiatieven nemen gericht op gemeenschapsvorming.

HIT! (CFM) wordt een zender die zich richt naar een voornamelijk vrouwelijke publiek. Vrouwelijke rolmodellen zullen bij HIT! sterk aan bod komen. De zender richt zich op de leefwereld en interesses van actieve (stedelijke) vrouwen en hun gezinnen. HIT! zal samenwerken met toonaangevende magazines als Flair.

Stadsradio Vlaanderen (BG-Consulting) wil de brug slaan tussen de lokale radio en de landelijke. Een eigen nieuwsdienst zal sterk inzetten op lokale invalshoeken in het ontvangstgebied, met bijvoorbeeld niet alleen algemene journaals maar ook elk uur provinciaal en stedelijk nieuws. De zender wil zich ook laten opmerken met live-uitzendingen en als organisator van evenementen.

Met deze grote hervorming van het radiolandschap bereidt minister Gatz na de publieke, ook de landelijke commerciële radio’s (Q Music, Joe FM en Nostalgie) voor op het digitale tijdperk. Q Music en JOE zitten intussen al op DAB+. De publieke zenders van de VRT (Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel en MNM) zenden al digitaal uit en zijn binnenkort ook beschikbaar op DAB+.

Vóór de zomer heeft Gatz al een eerste golf van 35 nieuwe lokale radio’s erkend. Zowel de nieuwe erkende commerciële radio’s als de 35 lokale radio’s dienen een vergunning aan te vragen bij de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) om in 2018 in de ether te kunnen gaan.

Contacteer ons
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz, Kabinet Gatz
Mededeling aan de Vlaamse Regering erkenning netwerkradio-omroeporganisaties MEDEDELING-AAN-DE-VLAAMSE-REGERING-Betreft-Erkenning-netwerkradio-omroeporganisaties.pdf - 511 KB Ministerieel besluit erkenning B.G. Consulting Ministerieel-besluit-houdende-de-erkenning-als-netwerkradio-omroeporganisatie-van-B.G..pdf - 567 KB Bijlage 1 B.G. Consulting Bijlage-1-bij-het-ministerieel-besluit-van-15-september-2017-houdende-de-erkenning-als-netwerkradio-omroeporganisatie-van-B.G..pdf - 943 KB Bijlage 2 B.G. Consulting Bijlage-2-bij-het-ministerieel-besluit-houdende-de-erkenning-als-netwerkradio-omroeporganisatie-van-B.G..pdf - 1 MB Ministerieel besluit erkenning CFM Ministerieel-besluit-houdende-de-erkenning-als-netwerkradio-omroeporganisatie-van-CFM_.pdf - 566 KB Bijlage 1 CFM Bijlage-1-bij-het-ministerieel-besluit-van-15-september-2017-houdende-de-erkenning-als-netwerkradio-omroeporganisatie-van-CFM.pdf - 943 KB Bijlage 2 CFM Bijlage-2-bij-het-ministerieel-besluit-houdende-de-erkenning-als-netwerkradio-omroeporganisatie-van-CFM.pdf - 1 MB Ministerieel besluit erkenning SBS Media Belgium Ministerieel-besluit-houdende-de-erkenning-als-netwerkradio-omroeporganisatie-van-SBS-MEDIA-BELGIUM_.pdf - 566 KB Bijlage 1 SBS Media Belgium Bijlage-1-bij-het-ministerieel-besluit-van-15-september-2017-houdende-de-erkenning-als-netwerkradio-omroeporganisatie-van-SBS-MEDIA-BELGIUM.pdf - 942 KB Bijlage 2 SBS Media Belgium Bijlage-2-bij-het-ministerieel-besluit-van-15-september-2017-houdende-de-erkenning-als-netwerkradio-omroeporganisatie-van-SBS-MEDIA-BELGIUM.pdf - 1 MB Ministerieel besluit erkenning VBRO Ministerieel-besluit-houdende-de-erkenning-als-netwerkradio-omroeporganisatie-van-VBRO.pdf - 568 KB Bijlage 1 VBRO Bijlage-1-bij-het-ministerieel-besluit-van-15-september-2017-houdende-de-erkenning-als-netwerkradio-omroeporganisatie-van-VBRO.pdf - 944 KB Bijlage 2 VBRO Bijlage-2-bij-het-ministerieel-besluit-van-15-september-2017-houdende-de-erkenning-als-netwerkradio-omroeporganisatie-van-VBRO.pdf - 933 KB
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz, Kabinet Gatz
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel