Nieuw bibliotheeksysteem maakt boeken uitlenen makkelijker

In de loop van de komende maand lanceren de meeste bibliotheken in Vlaanderen en Brussel een nieuwe website die het gebruiksgemak voor de leners sterk verhoogt. Informatie vinden over de bib, geïnspireerd worden om te lezen, ontleningen verlengen, … dat kan nu allemaal op één webstek, ook via de smartphone.

Nieuwe bibliotheekwebsites

Via een nieuw centraal websiteplatform kunnen alle openbare bibliotheken sinds kort een hedendaagse eigen bibliotheekwebsite aanmaken en beheren. Dé digitale plek om alles over de bib te weten te komen, de catalogus te raadplegen, materialen te verlengen en te reserveren, enz. Voor bibliotheekgebruikers betekent dit een grote stap vooruit. Ook via hun smartphone vinden ze nu alles op één plek waar ze voorheen meerdere websites moesten bezoeken. Boekenlijstjes maken en beheren verloopt door de integratie in één centraal systeem een stuk vlotter. Zoeksuggesties en filters werden gemoderniseerd en werken nu meer zoals webshops.

De nieuwe bibliotheekwebsites werden uitvoerig getest bij gebruikers en gingen deze maand live in bijna alle Vlaams-Brabantse bibliotheken en fusiegemeenten, in enkele Limburgse bibliotheken en ook in alle Brusselse bibliotheken.

Nieuw bibliotheeksysteem

Tegelijkertijd worden ook de eerste bibliotheken aangesloten op een nieuw systeem voor de ondersteuning van hun werkprocessen, waaronder het uitleensysteem. Tot vandaag had elke bibliotheek nog een lokaal of provinciaal bibliotheeksysteem om boeken uit te lenen of te reserveren. In het kader van de warme overdracht van provinciale bevoegdheden naar Vlaanderen, besliste minister van Cultuur Sven Gatz een jaar geleden om een volledig nieuw centraal systeem voor de digitale bibliotheek uit te laten werken. Hij trok hiervoor een investeringsbudget van meer dan 5 miljoen euro uit. Daarnaast komt de Vlaamse overheid nog met ongeveer 2 miljoen euro per jaar over de brug voor de operationele uitbating, bovenop de ondersteuning via haar projectorganisatie Cultuurconnect, die de opdracht kreeg toegewezen om dit centraal systeem uit te bouwen.

Minister Sven Gatz: “Na maanden van voorbereidingen en testen, vatten nu de eerste aansluitingen op het nieuwe systeem aan. Naast een frisse nieuwe website, krijgen deelnemende bibliotheken ook een volledig nieuw systeem waarmee het uitlenen en innemen van boeken, het inschrijven van nieuwe leners en alle andere taken die dagelijkse kost zijn in een bibliotheek betrouwbaarder, makkelijker, gebruiksvriendelijker én goedkoper worden.”

In januari startte de uitrol van het centraal bibliotheeksysteem met een pilootfase in de bibliotheken van Bree, Opglabbeek en Genk. In maart volgen nog 28 Limburgse bibliotheken. Over een periode van drie jaar worden alle bibliotheken in Vlaanderen en Brussel aangesloten op het nieuwe systeem, waardoor ze veel efficiënter kunnen werken en onderling samenwerken. Zo wordt het mogelijk dat bibliotheken samen modellen uitwerken waarbij uitlenen en terugbrengen van boeken in verschillende bibliotheken mogelijk wordt.

Ook in Brussel

Ook alle 19 gemeentelijke bibliotheken in Brussel krijgen een frisse nieuwe website. Muntpunt volgt later. Hiermee trekt ook de hoofdstad volop de kaart van gebruiksgemak voor de leners. Informatie vinden over de bib, geïnspireerd worden om meer te lezen, ontleningen verlengen, … dat kan nu allemaal op één centrale plek, volledig aangepast aan gebruik op de smartphone.

Naast de Vlaamse overheid ondersteunt ook de Vlaamse Gemeenschapscommissie de werking van de Nederlandstalige openbare bibliotheken in Brussel en werkt voor de uitbouw van het digitale luik hiervan samen met Cultuurconnect.

“Deze nieuwe frisse websites zijn erg toegankelijk en aantrekkelijk. Ze maken het Brusselaars makkelijker om boeken te reserveren en te verlengen. Daarnaast worden ze getriggerd om een bezoek te brengen aan de bib of om deel te nemen aan de vele activiteiten die ze organiseren,” zegt Brussels minister Pascal Smet die in het VGC-college bevoegd is voor bibliotheken.

Voor het nieuwe systeem werkt Cultuurconnect samen met de Nederlandse marktleider OCLC|HKA. OCLC|HKA is een wereldwijd samenwerkingsverband van bibliotheken dat technologie en services biedt ter ondersteuning van hun werk en om onderlinge samenwerking te stimuleren. Cultuurconnect werkt momenteel ook aan een algoritme waarmee bibliotheekleden in de toekomst leestips op maat kunnen krijgen, geselecteerd op basis van inhoud van het boek, leenhistoriek en lezersprofiel.

Contacteer ons
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz
Johan Mijs Contact Cultuurconnect
Herlinde De Vos Contact Cultuurconnect
Eva Vanhengel Woordvoerder Sven Gatz
Johan Mijs Contact Cultuurconnect
Herlinde De Vos Contact Cultuurconnect
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel