Minister Sven Gatz wordt kunstenaar voor Rode Neuzen Dag

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz haalde zijn meest creatieve kant boven voor Rode Neuzen Dag. Samen met de Gentse kunstenares Sofie Muller maakte hij vijf kunstwerken. Ten voordele van de Rode Neuzen Dag zullen ze via 2dehands.be worden geveild. Sofie Muller vervaardigde een hoofdje uit plasticine. Vervolgens manipuleerde minister Gatz het tot een uniek stuk. Van de hand van Gatz en het hoofdje werden dan vijf afgietsels uit polyuerethaan gemaakt. Sofie Muller patineerde ze dan met rook. Zo kregen ze een uniek uitzicht. Iedereen kan vanaf vandaag op de vijf unieke kunstwerken bieden via onderstaande link.

Twee jaar geleden kwam minister Gatz voor het eerst in contact met het werk van Sofie Muller. In een gang van het Vlaams Parlement werd hij getroffen door een van haar sculpturen. Het duurde even vooraleer het tot hem doordrong dat het jongetje dat hij enkele meter verder met zijn hoofd tegen de muur zag staan, een beeld was. De sculptuur in kwestie heet ‘Brandt’. Het beeld stelt een jongetje voor dat met zijn hoofd tegen de muur sleept. Het werk heeft een diepe indruk op de minister gemaakt. Daarom dacht hij spontaan aan Sofie Muller om hem te helpen een kunstwerk te maken ten voordele van de Rode Neuzen Dag.  

“De samenwerking met Sven Gatz verliep zeer spontaan en vlot. Het was eerder ontspanning dan inspanning. Sven Gatz is een zeer toegankelijke, warme persoonlijkheid, zeer geïnteresseerd en zeer onderlegd in kunst en cultuur. Het Was me een eer en genoegen te mogen samenwerken met hem” zegt Muller.

“De kwetsbaarheid in Sofie haar werk geeft het thema van de Rode Neuzen Dag heel mooi weer. Samen met haar aan dit beeld werken was een nederige ervaring die me zeer lang zal bij blijven. Ik ben heel blij dat ik dit heb kunnen doen voor de Rode Neuzen Dag.”

Over Sofie Muller:

Via een gelaagd oeuvre voert Sofie Muller (°1974, Gent) een voortdurend en diepgaand onderzoek naar het menselijke Zijn en de schoonheid van onze individuele kwetsbaarheid. 

Centraal staan existentiële thema’s als imperfectie, eenzaamheid en psychofysisch trauma waarbij het fysische lichaam uiting geeft aan mentale processen.

Muller gaat als het ware op zoek naar het breekpunt van geest en lichaam en portretteert dit in de vorm van rooktekeningen en sculpturen vervaardigd uit materialen als brons, polyurethaan of albast - al dan niet bewerkt met vuur of rook. 

Bieden kan via deze LINK
Onderaan dit bericht kan u nog foto's en een filmpje vinden.  

Contacteer ons
Eva Vanhengel Woordvoerster Sven Gatz
Eva Vanhengel Woordvoerster Sven Gatz
Over Sven Gatz

Sven Gatz
Brussels minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken, Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs

Kunstlaan 9
1210 Brussel